Ce este o moschee?

Moscheea este principalul tip de lăcaş de cult musulman

La origine, sala de rugăciune de plan rectangular la care se adaugă o curte patrulateră cu un portic acoperit. Putând servi ca centru administrativ, legislativ sau educaţional şi având un rol comemorativ, acest tip de monument musulman, moscheea, are o expresie arhitectonică diferită în funcție de tradiții culturale, climă şi materiale de construcţie. 

Aplicările de formă şi funcţii vor duce la dezvoltarea de adevărate complexe arhitectonice la curțile sultanilor otomani, adăpostind biblioteci, spitale, bãi, cimitire. Conform credinţei islamice rugăciunea se poate face în orice loc liber nefiind condiționat de existenţa unei săli. 

Cu excepţia mihrabului care este orientat întotdeauna către Mecca, spațiul nu este segmentat. La marile moschei, şiruri de arcade suprapuse, bogat ornamentate, animă spațiul interior sprijinind bolta sau tavanul. Covoare de rugăciune sunt aşternute pe jos, reluând în ţesătură bogăția decorativă.


Despre

QVis iti aduce portia zilnica de carti, cultura, educatie. Citeste noutatile pe care le publicam in fiecare zi pentru tine.