Afiseaza creatiile participante la concurs
9 aprecieri
731 vizualizari
MIRUNA ANGHEL
MINIVULCANUL
Clasa: a 7-a
Data postarii: 05.05.2014
 

Încearcă și tu: Minivulcanul

 

            Fiecare om folosește în alimentație aproape constant oțetul și praful de copt. Oțetul este acid acetic diluat în apă (3–5%), cu gust acru, produs prin fermentarea naturală acetică a vinului sau a sucului de mere cu ajutorul bacteriei Mycoderma aceti. Oțetul produs pe cale tradițională conține și alte substanțe precum acidul citric sau acidul tartric.

            Praful de copt este un ingredient alimentar granular care se folosește în panificație. Din punct de vedere chimic, praful conține o bază, de obicei bicarbonat de sodiu, și un acid cristalizat, ambele amestecate cu amidon pentru a se menține uscate. În combinație cu apa, praful de copt emite dioxid de carbon, care se observă în produsele de panificație sub forma unor goluri în aluatul copt. Să vedem ce poate face praful de copt în combinație cu oțetul.

ÎNTREBARE

 • Cum poți face să erupă un minivulcan?

MATERIALE

-          1 l oțet

-          3 plicuri de praf de copt

-          1 sticlă (PET)

-          O tavă

-          1 pliculet de colorant + 1 tub de tempera rosu

-          Nisip

-          Sită

-          apă

PROCEDURĂ

 1. Am luat o sticla în forma de cilindru pe care am așezat-o pe tavă. Am taiat-o la unul din capete pentru a putea pune praful de copt, oțetul și colorantul cu ușurință;
 2. Am luat nisipul pe care l-am dat prin sită pentru a nu avea vietuitoare mici in el, l-am pus  pe tavă lângă sticlă modelându-l în așa fel încât la final să arate ca un Vulcan în miniatură;
 3. Am luat cele trei plicuri de praf de copt și le-am pus conținutul în sticla pe care am îngropat-o în nisip;
 4. Neavând colorant roșu am amestecat tempera de culoare roșie cu apă. După cateva secunde aceasta s-a facut ca o pastă roșie.
 5. Am turnat oțetul cu tempera roșu și apă peste praful de copt din sticla ”îngropată” în nisipul de pe tavă. Aceștia au fost pași pe care i-am urmat pentru a raliza minivulcanul.

CE SE ÎNTÂMPLĂ

În momentul în care am turnat oțetul cu substanța roșie peste praful de copt acestea au facut o spuma rosie care a erupt asemenea unui Vulcan adevarat, asta timp de 1-2 minute, depinzând de cantitatea de praf de copt. Bicarbonatul din praful de copt este destinat să producă bule, cand am adăugat oțetul si substanța roșie aceasta a produs o reacție asemănătoare unei erupții vulcanice prin crearea spumei.

CUVINTE DE REȚINUT

Acizii: Substanțe chimice solubile în apă, care dizolvați în aceasta dă o soluție a cărei pH este mai mic decât 7. Adesea, se întâlnește și notația de HA

ȘTIAȚI CĂ?

Acizii nu se găsesc liberi în natură, dar putem găsi în natură foarte multe săruri ale lor (cloruri, sulfaţi, fosfaţi, bromuri, ioduri, carbonaţi etc.) Acidul clorhidric apare în gazele vulcanice şi se găseşte în sucul gastric.

 

 
 • MIRUNA ANGHEL
  MINIVULCANUL
  9
  731