Afiseaza creatiile participante la concurs
11 aprecieri
846 vizualizari
Piciorus Adelina
Cum să ne păcălim simțurile?
Clasa: a 7-a
Data postarii: 28.04.2014
 

”Medicamentul” fără gust ... sau cum să ne păcălim simțurile

Materiale:
- o legătură pentru ochi;
- dopuri pentru nas sau propria mână;
- bucăți similare ca mărime de măr,cartof,ceapă și napi;
- un asistent.

Procedura:
1. Leaga-te la ochi și astupa-ți nasul.
2. Roagă-l pe asistent să îți bage în gură câte un articol, pe rând ți încearcă să ghicețti, numai pe baza gustului, ce este acesta

Ce se întamplă :
Simțul mirosului e un factor foarte important pentru felul în care simți gustul alimentelor. Atunci când îți astupi nasul, pierzi capacitatea naturală de a simți gustul. În afară de textură, probabil că nu vei putea detecta o altă diferență între articolele pe care le-ai gustat. Dacă îți eliberezi nasul toate aromele vor reveni, deși este posibil ca mirosurile mai puternice să le acopere pe celelalte.

Desfășurarea experimentului:
M-am legat la ochi, după care am pus mâna la nas pentru nu mai simți mirosul. Apoi, asistenta mea, Elena, a început să-mi bage în gură câte o bucată din fiecare aliment selectat pentru experiment. Prima dată am gustat ceapa al cărui gust nu l-am simțit la fel de intens ca atunci când o consum în mod normal, dar i-am recunoscul textura apoasă. Cea de a doua bucată pe care am gustat-o a fost cea de cartof pe care nu am recunoscut-o având aceiați textura ca napul și mărul. Cea de-a treia a fost bucata de nap la care am simtit foarte puțin dulceata și l-am confundat cu mărul. Iar ultima bucată a fost cea de măr. Si la această bucată mi-a fost greu sa-o recunosc avand gust dulceag și textura ca și napul.

 

Din simple experimente putem învăța cât de importante sunt pentru noi simțurile și aprecia mai mult persoanele cu diferite deficiențe. 

 
 • Piciorus Adelina
  MAGIA CRACIUNULUI
  12
  558
 • Piciorus Adelina
  Cum să ne păcălim simțurile?
  11
  846