Afiseaza creatiile participante la concurs
0 aprecieri
125 vizualizari
Sandu Roxana-Gabriela
Integrarea copiilor cu dizabilitati
Clasa: a 11-a
Data postarii: 22.02.2019
 

Intr-o tara lovita de criza si care nu a reusit sa renunte prea mult la prejudecati, integrarea persoanelor cu dizabilitati in piata muncii pare o adevarata lupta cu morile de vant. Romania se vrea a fi o tara democrata, unde egalitatea ar trebui sa fie un principiu de baza, insa lucrurile stau cu totul altfel.

Am vorbit cu Mihaela, o tanara absolventa de studii universitare, care a invatat intens pentru a-si asigura un viitor. Insa, ca multi studenti din Romania, dupa ce a terminat facultatea, realitatea a lovit-o in plin: angajatorii iti cer imposibilul, sa ai si studii in domeniu, dar si experienta.

"Astfel, trebuie sa faci un compromis in anii de studentie si sa te angajezi part-time sau macar sa ai un internship la activ", observa tanara.

Desi era dispusa, ea nu a putut face acest lucru, pentru ca situatia ei este una speciala. Mihaela are un handicap locomotor, care, spune ea, a devenit si un handicap moral si social. Cu toate ca ea se poate deplasa singura si poate face munca de birou.

"Cred ca multi nu au vrut sa ma angajeze din cauza bolii mele. Cel mai trist lucru este faptul ca eu imi doresc cu adevarat sa muncesc, insa simt ca nu sunt lasata. Vreau sa simt ca fac ceva cu viata mea si pentru societate, insa lumea este prea plina de prejudecati. Nu conteaza ce stii sa faci sau ce abilitati ai... conteaza mai mult sa fii 'sanatos' (fara handicap - n.red.), chiar daca nu iti doresti neaparat jobul respectiv", a mentionat tanara.

De doi ani, de cand isi cauta de munca, ea a reusit sa gaseasca doar un loc de munca part-time, prin intermediul unei organizatii care sprijina integrarea persoanelor cu dizabilitati in piata muncii.

Munca si situatia persoanelor cu dizabilitati

Potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP), pe un esantion de 1.018 persoane, 75% dintre repondenti cred ca persoanele cu dizabilitati intelectuale sunt, in prezent, discriminate in Romania.

O alta concluzie este aceea ca romanii nu percep persoanele cu dizabilitati intelectuale ca fiind egale celorlalti oameni din societate, ci ca persoane nascute cu o anormalitate care le afecteaza gandirea (88%), persoane avand nevoie de sprijin in luarea deciziilor (64%), persoane ce nu pot fi facute responsabile pentru propriile fapte (59%).

In consecinta, angajatorii romani sunt extrem de sceptici in ceea ce priveste angajarea persoanelor cu dizabilitati. Potrivit datelor Ministerului Muncii, numarul persoanelor cu handicap care sunt angajate in munca a fost, la sfarsitul lunii iunie, de 27.272, dintr-un total de aproape 700.000, cate sunt in Romania.

 
 • Sandu Roxana-Gabriela
  Integrarea copiilor cu dizabilitati
  0
  125
 • Sandu Roxana-Gabriela
  Interculturalitatea
  1
  186