Afiseaza creatiile participante la concurs
2 aprecieri
290 vizualizari
Postat de:
VOICU GEORGIANA CĂTĂLINA
Ficțiunea lui Laurie Anderson și bullyingul cât se poate de real
Clasa: a 11-a
Data postarii: 13.03.2018
 

„Vorbește”-cartea lui Laurie Anderson te îmbie să spui„PÂNĂ AICI! AJUNGE CU HĂRȚUIREA,cu umilirea semenului.Ce este mai exact hărțuirea?

 Descifrând hățișurile definițiilor de tip DEX,poți găsi  : Hărțuirea este un comportament intenționat,  care amenință sau deranjează insistent.                                                                                                 Ea este de mai multe tipuri ; pshihică , morală , sexuală , fixică.Ei bine ,  hărțuirea poate fi catalogată  în aceste 2 categorii:poate fi atât  de tip verbal ,cât și fizică . În ziua de azi, din ce în ce mai mulți  oameni sunt hărțuiți, începând de la copiii din parc la adolescenți,la adulții integrați activ pe piața muncii si  la bătrănii  pensionari ,cu diverse  neputințe și dizabilități.. Ea are loc de mii de ani și o să aibă loc în continuare,atâta vreme cât noi rămânem într-o stare de agresivitate pasivă,  fără să  facem nimic să  împiedicăm  umilirea semenilor noștri într-un mod proactiv și asertiv.

 Din punctul meu de vedere , hărțuitorii , sunt de fapt oameni slabi ,care se amăgesc, crezând că, dacă fac asta ,sunt mai buni decât alții ,ieșind  în evidență într-un mod artificial,menit să le hrănească egoul. Consider ,în fapt,că toți  am fost hărțuiți sau hărțuitori măcar o dată , poate fără a fi conștienți de asta  .Poate nu ai hărțuit verbal pe cineva, dar chiar si faptul că ai gândit urât despre cineva tot te inculpă și în mod indirect te face și pe tine un hărțuitor la nivel subtil.

 

     În legătură cu hărțuirea  verbala ,ea poate durea indiferent daca este un cuvant urât , o afirmație nefondată ,o critica sau o înjurătură .Personal, nu pot înteleg cu ce te ajută să  îi spui unui om că este urât , prost , gras sau multe altele , nefăcându-te pe tine pe tine mai frumos sau mai deștept decât omul în cauză .Este drept ,nu se știe povestea ce stă în spatele fiecărui om și ce l-a determinat să fie așa , nu trebuie să excludem  varianta  ”hărțuitorului hățuit”,un scenariu existențial tragic,în care acesta a trecut, la rândul lui ,prin episoade degradante,umilitoare pentru stima de sine . De fapt, consider că toți  am fost hărțuiți sau hărțuitori măcar o data , poate fără a fi conștienți de asta. Poate nu ai hărțuit verbal pe cineva, dar chiar si faptul că ai gândit urât despre cineva tot te inculpă și în mod indirect te face și pe tine un hărțuitor la nivel subtil.

 

Trebuie ,însă, să ne amintim diversitatea firii umane,că dacă  unii  sunt imuni la astfel de lucruri, alții se pot simți „devastați” de un cuvânt ofensator,darămite de o „mostră” de ajustare fizică,ajungând să își pună capăt zilelor .

    O altă formă de hărțuire este cea  fizică , care este chiar mai cruntă și tragică ,din toate punctele de vedere . Să lovești , să bruschezi ,să  abuzezi fizic un om , o femeie vulnerabilă, prin însăși condiția ei,este absolut groaznic și inadmisibil , dar ea se întamplă din ce în ce mai des cu efecte durabile anulatoare pentru demnitatea umană. Ea se poate întâmpla dintr-o glumă  , cu bună știință , conștient sau nu ,  aducând  multe daune unei persoane .

    De pildă ,eroina cărții lui LAURIE ANDERSON,Melinda Sordino este o vitimă a hățuirii în timpul anilor de liecu.Ajunge să nu mai aibă  prieteni, devine o paria, toate din cauză ca le-a stricat colegilor o petrecere de la sfârsitul vacanței de vara dupa ce a chemat poliția, tocmai pentru că fusese abuzată în toiul acesteia:

„Eram pe pământ.Când se întâmplase asta?

-Nu.

Nu îmi plăcea asta.Eu eram pe pâmânt și el era peste mine.Buzele mele bălmăjesc ceva că o să plec,că o prietenă are nevoie de mine,că părinții sunt îngrijorați.Mă aud pe mine-bălmăjesc cuvintele ca un bețiv cu mințile duse.Buzele lui le acoperă pe ale mele și nu mai pot să zic nimic.Îmi răsucesc capul ca să scap.Este foarte greu...Dar nu pot să scuip cuvintele.Încerc să-mi amintesc cum am ajuns pe jos și unde a dispărut luna ...”( pagina 128,Vorbește-codul secret al anilor de liceu””,cartea lui Laurie Anderson ) .

 Nimeni nu-i vorbește, daramite să o mai si asculte. Timpul trece și izolarea ei devine tot mai mare. Numai cursul de arte plastice îi oferă Melindei o alinare și o ajută, în final, să dezvăluie ce s-a întâmplat la cumplita petrecere. Din clipa în care işi recapătă curajul de a vorbi, totul se schimbă. Un roman puternic,amintindu-ne de știrile macabre ale secolului nostru, cu o eroină verosimilă,un narator creditabil ,cu o voce de-o ironie amară, care realizează un flash al  lumii ipocrite  a liceului, un univers al falselor prietenii. Gestul ei demonstrează cât de important este SĂ VORBEȘTI.

Melinda este o adevărată eroină, care au scrutat în adancul ființei ei – dincolo de frica de a fi judecată ,de rusine , depresie si furie – găsindu-și  curajul de a-și spune povestea.

Romanul lui LAURIE ANDERSON ,tocmai prin lumea înfricoșătoare ,incredibil de reală, are meritul de  a mă fi trezit la realitate, de a reflecta asupra cruzimii si a răutății ce se infiltrează în viata de liceu contemporană.

         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                   

 
 • VOICU GEORGIANA CĂTĂLINA
  Ficțiunea lui Laurie Anderson și bullyingul cât se poate de real
  2
  290
 • VOICU GEORGIANA CĂTĂLINA
  „Fură ca un artist”,A.Kleon- o lectură inspiratoare
  2
  526
 • VOICU GEORGIANA CĂTĂLINA
  Anne Lamot- „Cum să scrii ficțiune”
  1
  1,294