Afiseaza creatiile participante la concurs
1 aprecieri
411 vizualizari
Craşovan Călin
Prințesa la școală
Clasa: a 4-a
Data postarii: 21.02.2018
 

CĂLIN – NICOLAE CRAȘOVAN

CLASA a IV-a

Şcoala Gimnazială Nr. 2 Lugoj, Timiş

Prof. coord. Kortner Tilore

 

PRINȚESA LA  ȘCOALĂ

 

            „Și astfel, fata cu ochi pătrunzători și piele de catifea ieși din palat, fără să fie văzută de nimeni. Mergea desculță pe sub stele și simțea răcoarea ierbii sub tălpi. Era liberă.”

            Gândul ei era la spusele mamei sale: „E timpul să te gândești la viața ta…”, dar unde să meargă acum, unde să o apuce, pe ce drum … Totul  părea străin pentru ea, lumea de afară de zidurile palatului era nouă, magică și misterioasă.

            Prințesa Elena, văzându-se singură în mijlocul naturii, începu să plângă, speriată de necunoscut ... Deodată, o sclipire apăru în mintea ei ... profesorul Jaime! Alergă mai tot timpul, se rătăci puțin, dar până la urmă ajunse în sat. Acolo stătea profesorul cel nou, cum îi spuneau copiii. El îi învăța pe copii artele frumoase, astrologie, științele naturii, pământului și fizicii și multe alte lucruri interesante.

            Elena se apropie cu sfială de locuința profesorului, bătu încet la ușă. Dincolo de ea nu se auzea niciun sunet, niciun zgomot, parcă nu era nimeni acasă. Mai bătu o dată și, într-un târziu, se auzi vocea profesorului:

            ⸻ Cine este?

            ⸻ Eu, Elena, spuse prințesa.

           Atunci ușa se deschise și în prag apăru domnul profesor, care era foarte mirat de prezența fetei la ușa lui. Se priviră câteva minute, fără să spună niciun cuvânt niciunul dintre ei, apoi prințesa începu să-i  povestească domnului Jaime tot ce se întâmplase și cum ajunse ea la el.

           ⸻ Vă rog să nu mă trimiteți înapoi! îl imploră fata.

           Profesorul nu știa ce să spună, se bucura și ... parcă nu se bucura. Știa că oamenii regelui o vor căuta pe prințesă și, dacă o vor găsi la el, are să fie pedepsit. Se gândea la biata fată, care îl privea cu niște ochi mari și negri, cu speranța că poate are să se înduplece regele la rugămințile fetei și va rămâne  aici, la școală.

           ⸻ Acum haide, linișteste-te și bea un ceai cald, apoi dimineață vom vedea ce facem.

           ⸻ Mulțumesc, domnule!

           Dar fata se ruga întruna de domnul profesor, să nu o trimită înapoi, până acestuia i se făcu milă de dânsa. Luă o hotărâre: prințesa va rămâne la dânsul și va merge la școală împreună cu ceilalți copii.

            Din acel moment, prințesa nu mai era plictisită, era tot mai fericită alături de ceilalți copii și de domnul profesor. Pentru ea, acum începea adevărata viață, libertatea de a vedea lucrurile așa cum sunt, de a cunoaște tot mai multe din lumea înconjurătoare, lumea liberă.

            Domnul profesor, care „mai mult îi distra pe micuți decât să le dea educație”, așa cum spunea regele, era tare mulțumit de prințesa noastră. Aceasta a descoperit adevărata viață, cea de dincolo de zidurile palatului. Cel mai mult îi plăcea să stea noaptea să privească stelele pe cer, să privească frumoasa lună și celelalte corpuri cerești. A învățat cum este să te urci în copac, cum este să te joci cu mingea, să miroși florile câmpului și, mai ales cel mai important lucru, să ai mulți prieteni.

            Profesorul s-a purtat firesc și normal cu ea, ca și cu ceilalți copii, iar ea se simțea acolo în largul ei. Viața ei a luat o nouă turnură, așa cum a îndemnat-o mama ei. Acolo era fericită ... nu mai trebuia să poarte acele rochii incomode, nu mai trebuia să asculte de guvernanta Petra și nu mai trebuia să participe la acele petreceri foarte plictisitoare de la palat.

            ⸻ Sunt cea mai fericită fată de pe pământ, spunea prințesa.

            ⸻ Așa și trebuie, să fii veselă și voioasă tot timpul, nu plictisită și ursuză cum erai la palat, adauga profesorul.

                Regele, cu mare greutate, a fost convins de către profesor că cel mai bine pentru fată este la școală, cu ceilalți copii. Acolo învață multe, se joacă, cântă și spune povești despre stele și fluturi.

            Anii au trecut ... prințesa creștea și se făcea tot mai frumoasă, cu chipul luminat, cu ochii mari și adânci. Era foarte deșteaptă, încrezătoare și niciodată ...  plictisită.

 

 
 • Craşovan Călin
  Prințesa la școală
  1
  411
 • Craşovan Călin
  FANTOMA LUI LUKE CEL SINGURATIC
  18
  773
 • Craşovan Călin
  Pisoiul Călin alias Tuffy
  4
  619