Afiseaza creatiile participante la concurs
2 aprecieri
348 vizualizari
Popica Andreea-Florina
"Vorbeste! Codul secret al anilor de liceu"
Clasa: a 11-a
Data postarii: 12.01.2018
 

        Romanul "Vorbește! Codul secret al anilor de liceu", scris de Laurie Halse Anderson, prezintă întâmplările petrecute în primul an de liceu ale Melindei Sordino. Tânăra era marcată de un eveniment neplăcut, petrecut în vară. Adolescenta fusese violată la o petrecere de o "chestie", numită Andy Evans. Eroina păstrase secretă întâmplarea, ea devenind rece și distantă față de persoanele care o înconjurau.

      La începutul școlii, protagonista își găsește o presupusă prietenă, pe Heather, venită din alt oraș. Din păcate, Heather nu-i putea oferi o prietenie de lungă durată datorită dorinței ei de a fi cunoscută. De aceea o trădează pe Melinda în pofida popularității.

      Melinda era pasionată de artă, acest lucru fiind observat de către domnul Freeman. La începutul anului, ea împreună cu restul elevilor erau rugați să extragă un bilețel pe care se află scris un obiect pe care până la sfârșitul anului, trebuie să-l transforme într-o operă de artă. Protagoista e pricopsise cu un copac, care îi dăduse bătăi mari de cap.

     Pe tot parcursul anului, Melinda încerca o împăcare între ea și fostele sale prietene, dar acestea nici nu voiau să audă, mai mult decât atât, fetele o umilesc aruncându-i toată mâncarea pe ea.

      Părinții protagonistei pun capăt absențelor atunci când sunt chemați la școală. Melinda începuse să fie mult mai silitoare și să-și îndrepte toată atenția asupra învățatului. Notele bune erau rezultatul muncii depuse. De asemenea, datorită faptului că Melinda era mai preocupată de școală, părinții o recompensau cu sesiuni de shopping mamă-fiică.

     Rachel, o fostă prietenă de-a Melindei, începe o relație cu Andy Evens, fapt ce o îngrijorează foarte tare pe protagonistă. Melinda încearcă să-și avertizeze fosta prietenă, printr-un mesaj anonim, dar fără succes. Mai apoi, află că Rachel s-ar fi desprțit de Andy în seara balului. Furioasă, "chestia" răbufnește asupra Melindei, aceasta reușind să se apere. În scurt timp, devine subectul tuturor de discuție datorită curajului de care a dat dovadă.

      Grație acestui incident, Melinda reușește să se deschidă și să-și înfrângă temerile. Mai mult decât atât, Melinda le povestește tuturor întâmplarea petrecută în vară. 

      La sfârșitul anului, protagonista primeșe calificativul 10 la artă, deoarece a reușit să se ridice a nivelul așteptărilor domnului Freeman.

      Romanul m-a impresionat enorm datorită subiectului său realist și de actualitate. Personajele erau de asemenea reflexia societății contemporane, datorită comportamentului lor. Melinda Sordino ne ajută să înțelegem că pentru a putea trece peste orice obstacol, trebuie să te deschizi și să comunici cu oamenii apropiați ție.

 
  • Popica Andreea-Florina
    "Vorbeste! Codul secret al anilor de liceu"
    2
    348