Afiseaza creatiile participante la concurs
3 aprecieri
318 vizualizari
Dogaru Adriana-Ioana
"VORBEȘTE! CODUL SECRET AL ANILOR DE LICEU."
Clasa: a 11-a
Data postarii: 10.01.2018
 

         Romanul scriitoarei Laurie Halse Anderson, o aduce în fața noastră pe Melinda Sordino, o tânără elevă în primul an de liceu. Pentru mulți dintre noi, primul an de liceu a reprezentat o etapă glorioasă, nouă și plină de neprevăzut, o etapă care a lăsat în urma ei un amalgam de amintiri frumoase. Pentru Melinda însă, primul an în calitate de liceean a fost umbrit de temeri și măcinări lăuntrice, de încercarea de a se regăsi pe sine și de a evada din propria viață.

       Tânăra ascundea un secret teribil și dureros care a făcut-o să se izoleze, să îmbrățișeze singurătatea și să devină ținta tuturor glumelor și farselor din respectivul an școlar: în vacanța de vară ce tocmai trecuse, ea a fost violată de un băiat pe nume Andy Evans.

      Din cauza tratamentului marginalizator pe care colegii i-l ofereau, protagonista trece printr-o depresie copleșitoare, singurătatea fiindu-i singura prietenă și totodată singurul mod prin care atrăgea atenția.

       Colegul ei de laborator, David devine încet încet persoana care se apropie de Melinda și o încurajează să vorbească. Astfel, fata este conștientă de faptul că o schimbare îi este necesară și începe prin a îmbunătățit aspectul grădinii familiei sale și prin a comunica mai mult şi mai eficient cu părinții săi.

      Spre finalul operei, Melinda Sordino își iartă unica prietenă, pe Heather,cea care o trădase cu ceva timp în urmă atunci când devenise populară. Această iertare este cumva semnul unei noi vieți,în antiteză cu cea anterioară.

      Acest roman m-a impresionat prin construcția personajului principal, acesta dând dovadă de curaj, putere de caracter, determinare și voință. Faptul că Melinda și-a găsit "scăparea" în exprimare constituie un lucru benefic, pe care toți adolescenții ar trebui să îl adopte întrucât consider că refuzul de a ne exprima reprezintă o problemă a generației noastre.

 
  • Dogaru Adriana-Ioana
    "VORBEȘTE! CODUL SECRET AL ANILOR DE LICEU."
    3
    318