Afiseaza creatiile participante la concurs
1 aprecieri
344 vizualizari
Postat de:
Murea Andreea Maria
"VORBEŞTE! Codul secret al anilor de liceu!" de Laurie Halse Anderson
Clasa: a 11-a
Data postarii: 10.01.2018
 

Romanul ilustrează viaţa Melindei Sordino, o adolescentă din Syracuse, ce trăieşte o traumă. Întâmplările prin care a trecut tânăra protagonistă au avut ca urmări îndepărtarea de prieteni, familie şi închiderea în sine, toate acestea alimentându-i depresia.
Începutul unei noi etape nu este prielnic în acea perioadă pentru adolescentă, datorită trăirilor pe plan personal. După ce a fost violată de Andy Evans, a păstrat totul pentru sine şi a refuzat să mai comunice. Întâmplarea în sine, faptul că era prea mică pentru a şti cum să reacţioneze, îmbinat cu alcoolul şi amintirile, precum şi faptul că grupul din care făcea parte s-a dispersat, iar prietenele ei - Nicole, Ivy şi Rachel- o ignoră, lăsând-o să ia masa de una singură, trecând drept o ciudată, deveneau o povară pentru ea. Deoarece toate acestea nu erau suficiente, reputaţia pe care o primeşte o dată cu prima impresie dată profesorilor va fi un factor al certurilor dintre ea şi cadrele didactice, dar şi dintre părinţi, accentuându-se tristeaţea sa şi gândul că este inutilă şi incapabilă să reuşească în viaţă.
Se împrieteneşte cu o nou-venită la liceul Marryweather, Heather, însă contrastul dintre entuziasmul ei şi veşnica stare de tristeţe care o urmăreşte pe Melinda le îndepărtează pe fete. Cu timpul, singurul prieten devine David Petrakis, colegul său de laborator, ce-i devine erou datorită ambiţiei şi puterii de care dă dovadă.
Singurul curs la care participa cu drag Melinda erau artele, dându-şi într-adevăr silinţa datorită faptului că reuşea să îşi exprime emoţia prin alte mijloace decât vorbitul, ce părea imposibil pentru ea.
Nu doar datorită certurilor de acasă şi a lipsei prietenilor sau respingerea colectivului era depresivă, ci era şi o urmare a batjocurei pe care o făceau profesorii şi colegii la adresa ei şi a comparaţiei dintre ea şi persoanele mai bune. Devine din ce în ce mai retrasă, începe să lipsească de la ore şi să-şi petreacă timpul în singurătate, până când îi este atrasă atenţia de către părinţi, director şi consilier. După aceasta, participă la cursuri şi se face remarcată la sport. Începe să îşi revină încet, schimbând aspectul grădinii, a camerei şi a atitudinii. Cu toate acestea, o respinge pe Heather când îi cere ajutorul. Vrea să devină ceea ce era înaintea traumei, astfel, vorbeşte cu părinţii, însă păstrează secretul până când, vrând să-şi prevină fosta prietenă, pe Rachel, care începe să iasă cu Andy, îi mărturiseşte. Acesta află şi încearcă să repete întâmplarea traumatică în debaraua şcolii, unde îşi petrecea tânăra timpul, doar că puterea Melindei şi dorinţa de a-l împiedica este mai mare. În urma acestei întâlniri, toată lumea află ce s-a întâmplat, inclusiv familia şi Melinda reuşeşte să vorbească pentru prima dată despre viol şi despre trăirile ei.

 

Ideea cea mai importantă pe care eu am preluat-o din carte este faptul că niciodată nu vom reuşi să înţelegem oamenii cu adevărat. Faptul că părinţii protagonistei nu au ştiut ce se întâmplă cu fiica lor e doar unul din exemplele din viaţa cotidiană. Adulţii consideră că aceste episoade sunt doar un rezultat al trecerii de la copilărie la maturitate şi că persoana în cauză "cere atenţie" şi nu are nevoie de ajutor. Mai mult decât atât, ceea ce se întâmplă în şcoli, atât între elevi cât şi între profesori-elevi este o problemă cu care se confruntă zilnic copiii, atât cei mici, cât şi adolescenţii. Prin această carte, autoarea vrea să aducă la cunoştiinţă că trebuie să fim mai atenţi la ceea ce spun cei din jurul nostru şi să nu fim păcăliţi de aparenţe.
Personal, am rămas impresionată datorită detaliilor şi a felului în care este construită întreaga poveste. Faptul că nu ni se spune din incipit întâmplarea care a adus-o pe Melinda în acea stare este un plus al misterului şi te ţine în suspans, dorindu-ţi să aflii ce se va întâmpla mai departe. Este o carte captivantă şi uşor de lecturat. O recomand cu încredere tuturor celor care vor să descopere o poveste interesantă de viaţă şi, de ce nu, să se regăsească în dorinţa de a nu fi remarcat şi ajutat, deşi este necesar în această viaţă!

 
  • Murea Andreea Maria
    "VORBEŞTE! Codul secret al anilor de liceu!" de Laurie Halse Anderson
    1
    344