Afiseaza creatiile participante la concurs
0 aprecieri
276 vizualizari
Bran Francesca Elena
Jack si vrejul de fasole
Clasa: a 9-a
Data postarii: 20.11.2017
 

 A fost odată, pe vremuri, o văduvă care trăia cu singurul său fiu, pe nume Jack și cu văcuța lor, Albă-ca-Laptele. Trăiau amândoi din laptele pe care îl mulgeau în fiecare dimineață și îl vindeau la piață, dar s-a întâmplat ca într-o zi, aceasta să nu mai dea lapte din cauza secetei care se năpustise pe sat. După o decizie luată destul de greu, Jack și mama sa au fost nevoiți să-și vindă vaca, norocul lor fiind că în ziua aceea era zi de târg.

   Jack plecase cu Albă-ca-Laptele spre târg, dar nu ajunse prea departe căci în cale întâlni un bătrânel care se oferise sa-i dea cinci boabe de fasole în schimbul vacii lui. Acesta susținea că acele boabe ar fi fermecate și dacă le sădești seara, până dimineață acestea încolțesc, cresc și ajung până la bolta cerului. La început, Jack fuse mai sceptic în privința spuselor bătrânului dar la sfârșit acceptă boabele oferite cu condiția că dacă boabele nu încolțesc până a doua dimineață, Jack o va lua pe Albă-ca-Laptele înapoi. 

   Jack luă boabele, le îndesă în buzunar și plecă spre casă. Nu după mult timp, ajunse acasă iar mama văzându-l că s-a întors atât de repede si mai ales că venise fâră Albă-ca-Laptele, nu se gândea decât că a vândut-o pe aceasta la un preț foarte bun. Jack îî povestise despre bătrân și despre boabele fermecate dar mama sa nici nu a vrut sa audă de cele spuse, a luat boabele și le-a aruncat pe geam.  

   A doua zi de dimineață, după ce Jack s-a trezit, a observat o umbra neobișnuită în camera lui iar când acesta s-a întors spre geam a observat că vrejul de fasole chiar crescuse pănă în cer iar că bătrânelul a avut dreptate în privința boabelor. Jack a ieșit afară, la fel și mama sa și amândoi s-au bucurat de ce li se întâmplase.

   Vrejul crescuse pănă în cer, pierdându-se în nori. Jack a început a se cățăra pănă ce la un moment dat, deasupra norilor apăru un drum lung ce părea a nu se mai sfârși. Coborî de pe vrej și începu a parcurge drumul iar nu după mult timp zări o casă imensă și o femeie care își făcea treburile din gospodărie. Acesta se duse la ea și o rugă să-i dea și lui ceva de mâncare căci este tare prăpădit. Femeia îl primi dar mai întâi îl avertiză că va trebui să se grăbească căci soțul ei era un căpcăun căruia îi plăcea să mănânce copii. Nici nu apucă Jak să mănânce mai bine căci căpcăunul deja ajunse acasă cu două prăzi vânate chiar de dimineață. Femeia îl ascunse pe copil în cuptor iar căpcăunul simți imediat mirosul de "sânde de copil englez". Soția lui îi explică că i se pare, că ar simți mirosul celor doi copii de aseară.

   După ce căpcăunul se sătură scoase câteva punguțe pline cu bani, luă una și începu să numere. Numărând o punguță acesta adormi și începu a sforăi de se cutremura toată casa. Nu înainte să plece, Jack luă o punguță cu bani fără ca femeia sau căpcăunul să observe și o luă la fugă spre casă. După toate cele întâmplate Jack și cu mama lui trăiră mult timp cu ajutorul acelor bani dar la un moment dat aceștia se terminaseră așa că Jack le-a mai făcut o vizită femeii și căpcăunului. Jack i- cerut femeii încă odată să-i dea ceva de mâncare dar aceasta fu sceptică în privința lui datorită punguței lipsă dar Jack puțin mai isteț i-a spus femeii că i va spune despre ce s-a întâmplat cu punguța doar dacă aceasta îl va primi în casă și îi va da ceva de mâncare. 

   La fel ca și data trecută, nu apucă Jack să manânce mult căci căpcăunul sosise deja acasă cu alte două prăzi. Nici nu intră bine în încăpere căci căpcăunul simte iarăși miros de "sânge de copil englez". Femeia îi spune că i se pare, deoarece nu se află niciun copil în casă. După ce termină de mâncat, căpcăunul scoate cine știe de unde o găină căreia dacă îi spuneai să facă un ou, aceasta făcea ouă de aur. La văzul acestor întâmplări, Jack vru să plece dar nu înainte să ia și găina cu el. Fără ca cei doi să vadă, Jack reușește să ia găina dar aceasta începe a codcodăci, atrăgându-le atenția căpcăunului și femeii, dar pănă să își dea seama ce se petrece, Jack era deja lângă vrej, gata să coboare. 

   Jack și mama sa aveau acum viața care si-au dorit-o mereu însă Jack nu era destul de mulțumit, încât a vrut să le mai facă o vizită căpcăunului și soției lui. Ajunge în fața casei iar femeia îl primește în casă, vine și căpcăunul, își ia micul dejun și scote o harpă ce cânta singură. Jack când a văzut-o, s-a gândit că acea harpă trebuie să fie neapărat a sa, așa că atunci când căpcăunul și femeia nu erau atenți, Jack a luat harpa dar aceasta a început a cânta, dându-l de gol pe Jack, strigând după ajutor. De data aceasta, căpcăunul fu mai zvelt și îl prinse din urmă pe Jack, aproape reușind să-l prindă. Jack încercă din răsputeri să coboare vrejul cât mai repede iar când ajunse la sol, luă toporul și tăie vrejul în două, astfel căpcăunul rămanând prins. De atunci, Jack și mama sa trăiră fericiți cu ajutorul găinii care făcea ouă din aur și harpei care le cânta atunci când aveau nevoie

 
  • Bran Francesca Elena
    Jack si vrejul de fasole
    0
    276