Afiseaza creatiile participante la concurs
0 aprecieri
316 vizualizari
Naghi Cristina
Jack si vrejul de fasole
Clasa: a 9-a
Data postarii: 18.11.2017
 

           Candva , demult traia o vaduva intr-un satuc . Aceasta locuia cu fiul ei pe nume Jack. Traiau din laptele pe care il procurau de la vacuta lor , Alba-ca-Laptele,muls dimineata si  vandut la targ. S-au intristat foarte tare , atunci cand asupra satului s-a abatut o seceta cruda , iar vacuta lor nu a mai dat laptele , necesar traiului celor doi. Atunci avand nevoie de bani au hotarat sa o vanda pe Alba-ca -Laptele la targ.
            Dimineata , vaduva si-a trimis fiul , cu vaca,dar inainte ca acesta sa ajunga la destinatie ,un batranel i-a iesit in cale , propunandu-i sa-i dea vaca in schimbul a cinci boabe de fasole.Batranul sustinea ca acele boabe de fasole sunt fermecate .I-a spus lui Jack sa le sadeasca seara , astfel , peste noapte boabele vor incolti si vor creste pana la bolta cerului. La inceput copilul e foarte nesigur , dar accepta ,  avand o conditie : daca  boabele nu vor creste intocmai , acesta se va intoarce dupa Alba -ca -Laptele.
            Jack insfaca cele cinci boabe si pleaca spre casa , gandindu-se la cat de fericita va fi mama lui cand o sa afle de compromisul sau. Odata ajuns acasa ii povesteste mamei , care se astepta sa fi vandut vaca la un pret foarte bun ,despre batran si despre cum a dat-o pe Alba-ca-laptele pentru cinci boabe de fasole , din spusele mosneagului , magice  . Aceasta nu reactioneaza asa cum si-a imaginat Jack, dimpotriva , furioasa fiind arunca boabele pe geam.
            Jack , fiind intristst din pricina faptelor mamei sale , pleaca la el in camera . Ii este foame , dar uita de tot atunci cand se gandeste la ceea ce ar fi putut face cu acele boabe de fasole.Dimineata cand se trezeste, camera lui este mai intunecata fata de cum e de obicei , iar cand priveste pe fereastra observa vrejul de fasole crescut , intocmai cum batranelul a spus cu o zi inainte. Acum , in fata ferestrei se afla un urias vrej de faole care se inalta pana la cer , de care mama si copilul urmeaza sa se bucure . 
           Copilul hotaraste sa urce pe vrej , crezand ca va descoperi ceva . Urca cat urca ,iar vrejul care pare sa nu se mai sfarseasca , il poarta deasupra unor nori , unde zareste un drum lung.Face un salt ,astfel ajungand pe drumul la capatul caruia se afla o gospodarie mare in care o femeie isi face linistita treburile casnice  . Merge increzator spre aceasta si o roaga sa ii dea de mancare  , deoarece e un copil prapadit. Femeii i se face mila de el si il pofteste in casa , nu inainte de a-l avertiza despre sotul ei . Acesta e un capcaun care mananca copii , si de aceea Jack va fi nevoit sa se grabeasca .Copilasul nu are timp nici sa manance , caci capcaunu ajunge acasa . Acesta vine cu prada prinsa de dimineata ,iar femeia il ascunde pe Jack de furia si <foamea> sotului ei.
           Datorita simturilor  sale dezvoltate capcaunul il simte pe copil, dar sotia lui il convinge ca singuril lucru pe care il simte e mirosul cinei de seara trecuta.
            Dupa o masa copioasa , sotul femeii incepe sa numere una din cele trei pungi cu bani , astfel adormind. Sforaie asa de tare incat casa intreaga se cutremura din temelii . Jack iese din ascunzatoare si da sa plece , bineinteles dupa ce fura o punga din cele trei. 
            Coboara pe vrej inapoi acasa  , si datorita pungii furate traieste bine impreuna cu mama sa .Dar  cum totul are un sfarsit , banii se termina , iar copilul hotaraste sa o viziteze din nou pe femeia , care cu ceva timp in urma fusese miloasa cu el si ii oferise o masa calda , femeia de la al carei sot furase punga cu bani datorita careia traise bine pana acum.
            Acesta urca din nou vrejul , si ajunge la casa femeii , pe care o roaga din nou sa ii ofere de mancare.Femeia sta pe ganduri inainte de a-l mai primi pe copil, avand in vedere disparitia misterioasa a pungii cu bani, dar copilul strengar ii propite ca ii va povesti despte ce s-a intamplat cu punga daca il va primi.
            La fel ca la ultima sa vizita , copilul nu apuca sa manance bine caci capcaunul ajunge cu alte doua prazi . Acesta simte miros de copil din nou ,dar femeia il convinge iar  ca in casa nu este decat ea . Dupa ce mananca bine , capcaunul scoate ... de nicaieri o gaina . Nu era orice fel de gaina ,ci o gaina careia daca ii spui sa faca oua , facea oua de aur . 
            La vazul acestor minumatii , Jack  vrea sa  iasa din ascunzatoare cat mai repede si sa plece cu tot cu gaina .O insfaca  si fuge, dar nu totul merge conform planurilor sale , caci gaina incepe sa cotcodaceasca . In urmatorul moment privirea celor doi se indreapta spre copilul care o rupe la fuga, pana langa vrej gata sa coboare , unde mama sa il astepta .
            Din nou vaduva si fiul eu duceau o viata frumoasa , dar Jack isi dorea din ce in ce mai mult , asa ca hoataraste sa mearga sa fure din nou de la cei doi. 
            Si de aceasta data femeia naiva il primeste pe copil . Totul decurge ca si ultimele doua dati .Capcaunul , dupa ce isi ia micul dejun scoate o harpa care canta singura , Jack o ia si pe aceasta intr-un moment de neatentie din partea celor doi , dar si de dara aceasta planurile sunt spulberate de harpa magica care incepe sa cante dupa ajutor.
            De data aceasta capcaunul este mai atent si il ajunge din urma pe Jack , dar nu reuseste sa il  si prinda . Copilul coboara vrejul cat de repede poate , iar odata ajuns cu picioarele pe pamant , taie vrejul , astfel capcaunul ne mai putand sa il prinda pe copilas. 
            De atunci Jack si mama lui au dus o viata frumoasa cu ajutorul gainii care face oua de aur si al harpei care le canta cand au nevoie .
                                                                                 

           

 
 • Naghi Cristina
  Al 5-lea val
  0
  247
 • Naghi Cristina
  Rolul unei carti trasnite
  0
  345
 • Naghi Cristina
  Jack and the beanstalk
  0
  284
 • Naghi Cristina
  Jack si vrejul de fasole
  0
  316