Afiseaza creatiile participante la concurs
3 aprecieri
711 vizualizari
Gavril Mircescu Iustin
Sarea in bucate
Clasa: a 2-a
Data postarii: 30.05.2017
 

Sarea in bucate

               de Petre Ispirescu

 

Petre Ispirescu a fost un editor, folclorist, povestitor, scriitor si tipograf roman. Este cunoscut mai ales datorita activitatii sale de culegator de basme populare romanesti pe care le-a repovestit cu un har remarcabil. Una dintre lucrarile sale remarcabile si intelepte este si “Sarea in bucate”.

In aceasta scriere este vorba despre un imparat si cele trei fiice ale sale. El era vaduv si isi crestea singur fetele. Intr-o zi, avand o curiozitate, le-a intrebat pe fiicele lui cum il iubesc ele.

Fata cea mare a zis ca il iubeste ca mierea, gandind ca asa de dulce este dragostea ei fata de tatal sau. Fata cea mijlocie a spus ca iubirea ei fata de parintele sau este dulce precum zaharul, dar nici una dintre ele nu era sincera. Mezina, inteleapta, a raspuns ca il indrageste pe tatal ei ca sarea in bucate. Imparatul s-a simtit jignit si a gonit-o din casa sa.

Celelalte surori ale ei au ras de ea si i-au zis vorbe jignitoare. Fata cea mica, suparata, a imbracat haine saracacioase si a plecat din imparatie. Dupa un drum indelungat a ajuns la o imparatie unde s-a rugat de chelareasa sa o primeasca la munca. Fata, rusinoasa, cu bun-simt, nu a cerut o anume rasplata pentru munca ce avea sa o indeplineasca, ci a lasat la aprecierea chelaresei.

Si-a dovedit harnicia, cumintenia si istetimea, fapt ce a facut sa fie respectata de toata lumea. S-a imprietenit cu imparateasa, devenind o slujnica credincioasa. Fiind in vreme de razboi, imparatul a trebuit sa plece cu al sau fecior, acesta din urma fiind ranit si adus la imparatie.

Mama lui l-a ingrijit cum a stiut ea mai bine, iar cand era obosita, o inlocuia slujnica ei. Purtarea ei dulce l-a facut pe fecior sa o indrageasca si i-a marturisit mamei sale ca o iubeste pe slujnica si vrea sa se casatoreasca cu aceasta. Imparateasa s-a mahnit, dar a acceptat propunerea. Amandoi l-au convins pe imparat sa primeasca drept nora pe aceasta fata.

Pregatirile pentru nunta au inceput, dar mireasa a avut rugamintea sa fie invitat la petrecere un imparat, nestiind nimeni ca este tatal ei. Bucatarii au gatit bucate alese, dar mireasa a preparat toate acele feluri de mancare pentru tatal ei.  A ordonat unei slujitoare ca mancarea gatita de ea sa ajunga la tatal ei.

La nunta, toti mesenii mancau si se veseleau, dar tatal ei, desi banuia ca mireasa ii este cunoscuta, nu putea sa manance nimic. Bucatele erau pregatite cu miere si cu zahar, iar in solnita era zahar macinat.

Flamand si furios, imparatul a gustat de la alti meseni, vazand ca mancarea este buna, mai putin a lui. Imparatul a oprit veselia nuntii si a dorit sa isi spuna nemultumirea legata de bucate. Atunci, mireasa a povestit toate cele petrecute, facand pe tatal ei sa inteleaga ca a gresit alungand-o de acasa.

Si-au cerut iertare unul de la celalalt, iar  nunta a continuat in mare veselie. Socrul fetei a fost multumit de sotia feciorului sau pentru ca este de neam nobil si este inteleapta.

 

 

 

 

 

 

 

          

 

 

 

 
  • Gavril Mircescu Iustin
    Sarea in bucate
    3
    711