Afiseaza creatiile participante la concurs
1 aprecieri
514 vizualizari
Alexandra Raluca Stefanescu
Ana si Lupul
Clasa: a 4-a
Data postarii: 30.05.2017
 

 ANA ȘI LUPUL, SCUFIȚA ROȘIE PENTRU CITITORII PROFESIONIȘTI

 

 

Din cartea ,,Ana și Lupul, Scufița Roșie pentru cititorii profesioniști” m-a impresionat cel mai mult povestirea ,,Ana și Lupul’’.                                                                                                                                                                             

M-a captivat modul în care autoarea a creat acestă poveste și întâmplările pe care le-a istorisit. Consider că povestitoarea a făcut o alegere îndrăzneață când a ales un lup ca personaj principal, deoarece, în majoritatea poveștilor, lupul este un personaj negativ. Autoarea a reușit să îl transforme  pe acest lup, numit Gruia, într-o ființă blândă și iubitoare. Întâmplările prin care trec Gruia și bunica sunt unice.     

Mi s-a părut interesant faptul că autoarea s-a gândit să adauge haz și suspans povestirii. Merită respectul cititorilor pentru curajul de care a dat dovadă, modificând o poveste clasică, știută de toți copiii. Pentru a creea asemenea povestiri, consider că trebuie să ai o imaginație bogată și surse de inspirație diferite.              

După ce am citit acestă carte, îmi doresc să mă transpun în acestă fascinantă povestire   nu numai cu mintea ci și cu întregul meu trup, pentru a putea participa și eu în acțiunea acestor personaje. Povestirea cu Gruia și bunica este impresionantă și captivantă, deoarece îmblânzirea  și  domesticirea unui lup este dificilă  și  neobișnuită în zilele noastre.  Este interesantă domesticirea unui lup, mai ales de către o bunicuță.   

Povestirea este plină de haz. La început, autoarea spunea că puii de lup fie “vânau”  fundița de pe capul Anei, fie doreau să o muște de deget. Un moment plin de haz a fost cel în care Gruia a salvat o rățușcă din calea furiei gâscanului, care o fugărea prin ogradă fără milă. Rățușca a devenit prietena lui Gruia. Ea se urca pe spatele lui, dansând, ciupindu-l de urechi și  măcănind pentru a-l îndemna la joacă. Rățușca a dormit culcușită alături de  Gruia. Alte întâmplări pline de haz în care personajul principal este Gruia sunt joaca cu mingea de cârpe alături de Dac, câinele vânătorului și joaca de pe culmea dealului de la miezul nopții, împreună cu fratele său, Harcea.      

A fost emoționat și plin de suspans momentul în care Gruia s-a luptat cu vulpea pentru a salva păsările din curtea bunicii. Deși a fost atacat și apoi mușcat de vulpe, a continuat să lupte cu vitejie. A dat dovadă de curaj, deși la început bunica a crezut că a făcut o boacănă, când el era de fapt salvatorul situației. Din fericire s-a aflat adevărata lui pățanie. Emoționant a fost și momentul în care fratele său, Harcea, a intrat în cotețul păsărilor și a stat lângă el până dimineața, că să îi aline durerea.

Plină de mister a fost întâmplarea în care, într-o seară, un lup a dat târcoale ogrăzii bunicii, iar după aceea a dispărut pentru totdeauna, alături de Harcea.

Finalul povestirii ar fi unul trist dacă Gruia ar fi împușcat de vânător. Este interesantă sugestia dată de autoare să ne alegem sfârșitul povestirii care ne place mai mult. Aceasta situație nu am mai întâlnit-o în cărțile citite de mine până acum, scrise de autori români. Autoarea are din punctul  meu de vedere o imaginație bogată.

Francisca Stoenescu a fost foarte inspirată când a scris acestă carte. Este o scriitoare plină de talent. Am îndrăgit atât textul cât și ilustrațiile din cartea sa. M-a surprins modul ei nou de a scrie despre o poveste foarte veche din literatura universală.                                                                     

 

 

 
  • Alexandra Raluca Stefanescu
    Ana si Lupul
    1
    514