Afiseaza creatiile participante la concurs
21 aprecieri
547 vizualizari
Tocu Cristina
"Cum se citeste o carte?"
Clasa: a 11-a
Data postarii: 30.05.2017
 

Cum se citește o carte?

de Mortimer J.Adler şi Charles Van Doren

 

 

Literatura este  singura activitate care-l împinge pe individ să vadă dincolo de el, să evolueze prin autodepăşire şi să se integreze astfel în lume. Cărțile deschid poarta gândirii si imaginației creatoare. Acest prieten tăcut îţi oferă ori de câte ori ai nevoie acelaşi răspuns fidel la fiecare întrebare şi-l repetă cu nesfârşită răbdare până ce l-ai înţeles. Importanţa lecturii este evidentă şi mereu actuală. E un instrument care dezvoltă posibilitatea de comunicare între oameni, făcându-se ecoul capacităţilor de gândire şi limbaj.

„Cum se citeşte o carte?” de Mortimer J.Adler şi Charles Van Doren este un ghid care învață persoanele de orice vârstă cum să citească literatura .Cei doi autori susțin ideea că o lectură de bună calitate este la îndemâna oricui este dispus să-și însușească deprinderile necesare. Această carte ne oferă sfaturi utile și ne descrie în detaliu cele patru mecanisme ale cititului.

Autorii sustin ca dacă o carte este sau nu bună depinde de cititor şi de gusturile lui. Le putem alege dupa cum dorim, le putem spori numarul oricât de mult, și oricât le-am neglija, ele nu ne vor parasi niciodata de-a lungul vietii.  Lectura unei cărți ar trebui sa fie o conversație între noi și autor. Răsfoitul unei carți reprezinta primul nivel al lecturii interpersonale. Prin răsfoirea unei cărți vom afla mai multe  informații despre ea. Astfel hotărâm dacă acea carte merită citită sau nu “Orice carte are un schelet ascuns între copertele ei . Treaba unui cititor analitic este să-l descopere”.   Lectura în grabă, fără a reflecta asupra celor citite, simpla răsfoire a unei cărți sau cititul cu o minte care rătăcește în alta parte este o lectura pasivă, care nu contribuie la acumularea de cunoștințe.

Autorii ne spun că: “Nicio carte  n-ar trebui citită mai lent decât e necesar și nici mai rapid decât capacitatea cititorului de a nu pierde din placerea de a citi și din sensurile carții”.  Cărţile diferă şi în funcţie de subiect. O carte de filozofie se citeşte în alt ritm şi altfel decât o carte de matematică.  Atunci cand citim o carte dificilă pentru prima oară, trebuie sa o parcurgem fără a ne opri ca să căutam sau să medităm la lucrurile pe care nu le înțelegem. Trebuie sa fim atenți doar la ceea ce putem înțelege și nu trebuie să ne împiedicăm de ceea ce nu putem pricepe din prima. Trebuie sa citim trecând de ceea ce nu putem pricepe și vom ajunge la lucruri care vor fi accesibile. Daca citim pentru a deveni un cititor mai bun, atunci pur simplu nu putem citi orice carte sau orice articol la întamplare. Nu vom reuși să ne dezvoltăm aptitudinile dacă vom citi  cărți aflate la nivelul nostru  de înțelegere .Trebuie sa citim carți situate la nivele mai mari, chiar daca sunt cărți care ne depasesc .

Din acest ghid aflam ca nu trebuie sa criticăm o operă până când nu ajungem să o citim până la sfarșit și până când nu înțelegem ceea ce vrea să transmită autorul “nicio carte nu merită o analiză ideală, pentru ca nicio carte nu este perfectă”. Gândirea critică este o calitate esențială atât în viața personală, cât și în cea profesională. În primul rând, facilitează transmiterea propriilor idei și înțelegerea ideilor altora, făcând comunicarea mult mai benefică și productivă.

Recitirea unei cărți, spre deosebire de trezitul dimineața la aceeași oră, are rolul unei introspecții necesare. Cartea recitită capătă funcția unei fotografii. Ea este un portal deschis către o lume inexistentă, întreținând iluzia unei călătorii în timp. Tocmai de aceea, cărțile recitite nu sunt neapărat cărți bune, cărți validate estetic, ci cărți cu potențial de retrăire a unei emoții personale.  În definitiv scriitorul nu scrie pentru critici , scrie pentru sine şi în speranţa că va fi citit.

Pentru a ne înțelege cu autorul unei cărți prima regulă este să aflăm înțelesul tuturor cuvintelor. Dacă acest lucru nu se va întâmpla , comunicarea nu va avea loc „Pentru ca un termen este elementul fundamental al cunoașterii comunicarii”. Acolo unde există ambiguitate într-o comunicare, nu exista comunicare sau în cel mai bun caz, ea este defectuoasă. Comunicarea reprezintă efortul unei persoane de a împărtăși ceva altei persoane .Atunci când un cititor ajunge sa înțeleagă termenii autorului și să prindă sensul propozițiilor , se conectează de fapt cu mintea autorului.

În carte , autorul afirmă lucrul pe care îl consideră adevărat sau neagă un lucru pe care-l consideră fals. De obicei autorul unei opere ne poate divulga  intențiile sale la început , într-o prefață.  Dar pentru a vedea dacă se ține de cuvânt trebuie sa-i citim întreaga lucrare.

Ghidul "Cum se citește o carte ?" de Mortimer J.Adler şi Charles Van Doren  are un rol benefic asupra noastră schimbandu-ne viața, modul în care citim și ne atrage către lectură. Cărțile ne oferă informaţii, idei, strategii, însă cei care decid ce să aplice în realitate sau nu suntem noi.

 
 • Tocu Cristina
  "Cum se citeste o carte?"
  21
  547
 • Tocu Cristina
  Vorbește ! Codul secret al anilor de liceu.
  9
  464