Afiseaza creatiile participante la concurs
9 aprecieri
528 vizualizari
Capatana Octavian Mihai
Arta și artistul
Clasa: a 12-a
Data postarii: 29.05.2017
 

       Arta, în multele sale forme, este practicată de aproape toate culturile umane și poate fi privită ca una dintre caracteristicile definitorii ale speciei umane. Ea reprezintă o formă de exprimare a trăirilor interioare, a tumultului sufletesc, a unor idei, gânduri ce pot avea sau nu corespondent în realitate, propunând de cele mai multe ori un alt mod de a privi existența. Din umbrela mare a artei face parte și literatura, cea care permite artistului să sondeze și să exploreze lumea reală și să o transpună în planul imaginației apelând  uneori la  mijloace inedite.

       La orele de religie am învățat că Dumnezeu a creat omul după chipul și asemănarea sa, dar din moment ce suntem cu toții atât de diferiți unii de alții, înseamnă că nu e vorba de o imagine fizică și că carapacea corpului fizic este ghidată de spiritul nostru, iar prin intermediul artei ne apropiem de Dumnezeu, primul Creator, din a cărui creație ne inspirăm zilnic. Dacă creativitatea este darul lui Dumnezeu pentru noi, așa cum precizează autoarea, noi suntem meniți să continuăm ceea ce Divinitatea a început. Omul este o ființă fascinantă, tocmai datorită modului în care dă un înțeles lucrurilor din jurul său: unii sunt înclinați spre afectivitate, vor să simtă totul, se lasă impresionați de orice firicel firav de iarbă sau murmur cristalin de izvor, alții se îndreaptă spre cunoaștere, cercetare, documentare și reprezintă acel gen intelectual care poate pune cunoașterea mai presus de viață, mai presus de a trăi.

        Principala caracteristică a oricărui tip de artă, implicit a literaturii, o constituie creativitatea. Cartea Juliei Cameron „Cum să eliberezi artistul din tine” încearcă să-și învețe lectorul să profite de acest dar al omului, capacitatea de a crea. Subtitlu: „Calea artistului către o creativitate superioară” subliniază caracterul didactic al cărții, un manual cu exerciții și sfaturi care să–l conducă pe cititor către un plan superior, să devină un adevărat artist. În opinia autoarei, actul creator are efecte terapeutice, nu contează dacă ajungem artiști recunoscuți pe plan mondial, ceea ce contează cu adevărat este să ne exprimăm sentimentele și astfel să eliberăm sentimentele negative, transformându-le în energie creatoare, nu distructivă. Arta este o parte din sufletul artistului, munca, efortul creator, harul este ceea ce dă valoare operei.

     Cartea Juliei Cameron m-a inspirat să văd altfel lumea înconjurătoare, pe mine însumi, pasiunea pentru lectură și scris, oferindu-mi totodată două instrumente pivot în vederea recuperării creative: paginile de dimineață și întâlnirea cu artistul.  Numite ingenious „paginile de dimineață”, ele reprezintă un exercițiu de stimulare a imaginației, de scriere a tot ce-ți poate trece prin minte, concepute înainte de orice altă activitate din ziua respectivă, realizate zilnic cu scopul de a scăpa de autocenzură, de a exersa scrierea și de a elibera arii de creații ignorate sau nedescoperite. „Paginile de dimineață” pot fi totodată un exercițiu de reflecție asupra propriei personalități, ele așa cum notează autoarea „cartografiază propria noastră interioritate”. 

       De ce avem nevoie de aceste exercițiu de meditație? Deoarece, Creatorul modern nu mai este demiurgul care îşi domina în mod platonician creaţia, concepută sub semnul armoniei. Scriptorul nu mai apare, în singularitatea sa mândră ca un Creator cu o înfăţişarea apolinică mulţumit de suveranitatea demiurgică pe care o deţine şi de siguranţa cu care redescoperă în suflet arhetipalul necesar creaţiei. El seamăn mai degrabă cu Dedal închis în propria construcţie, cu Meşterul Manole cu iubita imolată, rămas singur pe acoperişul edificiului înălţat. El se vede nevoit, în aceste circumstanţe, să caute firul Ariadnei, să caute soluţia existenţială salvatoare, şi să construiască – cu alte cuvinte – aripi artificiale.

 

 

 
  • Capatana Octavian Mihai
    Arta și artistul
    9
    528