Afiseaza creatiile participante la concurs
2 aprecieri
527 vizualizari
SIMA ALEXANDRU
Puterea introvertiților- Rosa Parks
Clasa: a 10-a
Data postarii: 27.05.2017
 

1 decembrie 1955 seară, o femeie de culoare urcă într-un autobuz . Se aşază pe primul rând predestinat persoanelor de culoare. La un moment dat şoferul îi ordonă să  cedeze locul unui pasager de culoare albă, dar femeia refuză iar în câteva minute apărând poliţia.  Deşi această întreabă care este motivul pentru care oamenii de culoare sunt prigoniţi , I se răspunde simplu că legea este lege fiind arestată . După procesul şi sentinţă pentru comportament nepotrivit , o asociaţie din stat au organizat o întrunire în biserică , la care au participat 5 mii de oameni , cel care a ţinut discursul fiind Martin Luther Kin Jr. . Acesta a explicat mulţimii că uneori oamenii nu mai pot îndură opresiunea şi reacţionează. La scurt timp după discurs aceaşi ascociatie lansează un boicot al autobuzelor  de 381 de zile, în tot acest timp oamenii colaborând unii cu ceilalţi.

 Autoarea cărţii şi-o închipuie pe femeia de culoare , Rosa Parks că pe o femeie masivă care ar fi trebuit să ţină piept oamenilor din autobuz , însă textele care s-au scris despre ea o descriu că fiind tăcută dar curajoasă. Aşadar se pune în discuţie dilema dacă se poate că tăcerea s afie puternică de fapte mari.

 Se pune în discuţie conceptual de “ Nordul şi Sudul temperamentului “ adică tipul de personalitate pe care poate să îl aibă o persoană: această poate să fie introvertită sau extravertită .

 În funcţie de temperament o persoană va face anumite alegeri în viaţă. Problemă introvertit-extravertit a existat încă din cele mai vechi timpuri fiind prezenţa şi la animale , această diferenţă stând la bază umanităţii. Aşadar Ross Parks , prin introvertirea ei a avut un effect pozitiv deoarece prin tăcere a devenit un model . Deşi socialitatea  actuală încurajează extravertirea , nu este indicat că toate persoanele să fie astfel deoarece trebuie să existe şi introvertiţi pentru echilibru . 

 În America există tendinţa că anumite situaţii de viaţă pozitive sau negative să-I facă pe oameni introvertiţi sau extravertiţi . Pe când extravertiţi prefer să iasă mereu în faţă , să fie cunoscuţi , introvertiţi se simţ bine în spaţial intim , acest lucru aducându-le de cele mai multe ori faimoşi. În ultimul timp extravertirea tinde să devină un tipar la care trebuie să ne conformăm. Persoanele introvertite sunt genul de persoanele  tăcute , talentate , cerebrale care îşi dovedesc talentul pictând . Fără introvertiţi lumea ar fi incomplete .

 În ciudă introvertirii , persoane precum Rosa Parks , Eleanor Roosevelt au creeat ocupaţii precum : finanţe, politică, activismul. Cele mai importante instituţii sunt destinate persoanelor extravertite. Adulţii lucrează pentru organizaţii unde sunt văzuţi cum lucrează pentru a-i aprecia . Artiştii care au avut talentul de a picta o operă de artă , dar şi norocul de a fi expusă într-un muzeu, trebuie să aibă o postură care să-I uimească pe vizitatori.

 De asemenea , autorii care sunt acceptaţi în acest domeniu şi au ocazia să scoată pe piaţă propria lor carte, trebuie să impună o postură serioasă , caracterul lor fiind unul deschis , sociabil pentru a-şi putea promova cartea. Dacă eşti introvetit, nu ai putea cunoaşte culmile succesuluisi pe lângă acest fapt, grijile te-ar macină pe interior,iar dorinţele ar ramanela acest stadiu. Când erai mic nu era o problemă aşa mare dacă erai tăcut , probabil îi auzeai pe părinţii tăi scuzându-se pentru timiditatea ta, dar mai încolo devine o problemă, şcoală de obicei ajută la astfel de problem şi îi fac pe cei mici să iasă  din cochilie , însă personajul nostrum este de părere că la fel cum unele animale îşi poartă în mod natural casă cu ele , aşa fac şi alţi oameni. Spre exemplu un membru din lista să de e-mail intitulată “Refugiul introvertitilor” povesteşte că în copilărie lumea tot îi spunea cât de leneş, prost,moale şi plicticos era, iar acest fapt îl afecta. Apoi ajungând la maturitate şi-a dat seamă că era doar introvertit, renunţând la presupunerea că era ceva intrinsic în neregulă cu el . De asemenea şi-ar fi dorit să găsească la vremea aceea , şi cel mai mic vestigiu de îndoială şi să-l elimine .Cel mai probabil ,încă ai simţit o undă de vinovăţie când cineva te invită la cină şi îl refuzi pentru a cîţi o carte sau poate vrei să mănânci singur şi o poţi face dacă nu te interesează de părerile altor meseni. Sau poate adesea ţi a-a mai spus că gândeşti prea mult , o replică folosită împotrivă celor tăcuţi şi cerebrali. Desigur pentru aceşti oameni există un cuvânt mai potrivit : GÂNDITORI .

 
 • SIMA ALEXANDRU
  Povești americane/American Fairy-Tales-PANDORA`S BOX
  2
  286
 • SIMA ALEXANDRU
  Puterea introvertiților- Rosa Parks
  2
  527
 • SIMA ALEXANDRU
  Prințesă și cerșetoare
  2
  663