Afiseaza creatiile participante la concurs
15 aprecieri
452 vizualizari
Mindroc Victorita-Petruta
Descoperirea artistului interior
Clasa: a 12-a
Data postarii: 19.05.2017
 

Descoperirea artistului interior

 

Câți dintre noi, oare, nu au dorit să se afirme, să fie cunoscuți, să lase ceva în urma lor de care să se bucure alții, să își expună creația în fața mulțimii de oameni care sunt gata să își dea cu părerea? Presupun că mulți își doresc asta. Mulți râvnesc la atenția celor din jur. Dar puțini sunt cei care au curaj să lase la o parte prejudecățile sau viitoarele critici ale celor din jur și se avântă larg către necunoscut expunându-și sentimentele. Pentru că arta, înainte de toate, înseamnă sentiment, idee, orice formă de exprimare a artistului.

Comparația noastră cu cea a călugărilor pentru propria muncă este una extrem de potrivită. În primul rând, călugării, din punct de vedere al religiei creștine ortodoxe, sunt numiți monahi. Acest cuvânt în limba greacă înseamnă un om singur, “persoană care adoptă un stil sfânt de viața”, om retras. Consider că artiștii au nevoie de liniște, de un spațiu personal în care își pot pune ideile pe hârtie fără să fie văzuți sau judecați, un loc în care să se exprime liber. Dar nu susțin faptul că inspirația vine doar în momentele de liniște. Inspirația, din punct de vedere psihologic, poate apărea și în somn. Sau în locurile zgomotoase, fix când ne asteptăm mai puțin.

Revin la afirmația de mai sus cum că unii oameni nu au curajul de a-și expune arta. Și preferă, poate din frică, să o păstreze pentru sine. Din frica de respingere mai mult. Dar pe unii îi îngrijorează atât de mult ceea ce vor spune alții decât ceea ce este cu adevarat important pentru ei - propria arta! Și șansa de a spune ceva oamenilor prin creație. Toți sunt la fel de buni, doar că unii muncesc mai mult decât alții. Să faci tot ce îți stă în putere pentru pasiunea ta este cheia adevăratului succes! Unii sunt nevoiți să lucreze în diferite domenii care nu îi fac fericiți, dar alții au minunatul dar de a face exact ceea ce le place și ceea ce îi mulțumește în viață.

Este foarte greu, în primul rând, să îți dai seama ce vrei să exprimi. Ce sentimente te acaparează, ce se ascunde în interiorul tău și cum poți să îi faci pe ceilalți să vadă același lucru, de aceea, autoarea cărții Cum să eliberezi artistul din tine, Julia Cameron, sugerează faptul că “…Dumnezeu e în detalii... Producându-ne arta, ne facem viețile artistice. Producându-ne arta, ne întâlnim direct cu mâna Creatorului nostru.” Mereu am considerat că artiștii pot să vadă lumea diferit deoarece, pentru ei, fiecare lucru văzut sau auzit înseamnă ceva mai mult decât pentru un om obișnuit. Și acest lucru este posibil doar pentru că ei pun un foarte mare accent pe detaliu. Fiecare obiect este diferit, depinde din ce unghi îl privești. Detaliile fac un lucru să fie mai bun decât altul, iar acest lucru se vede într-o pictură, melodie, carte sau chiar poezie. În toate creațiile artiștilor o să se vadă întotdeauna amprenta proprie care îi face să fie unici. Pentru că nimeni nu simte la fel. Unii simt mai mult, alții mai puțin. Orice manifestare a sentimentelor, ideilor umane este o creație în sine. Așa cum spunea Nichita Stănescu “Rolul artei nu este acela de a exprima idei, ci acela de a exprima tensiunea ideilor”.

Nu vă fie frică să vă exprimați! Dacă nu puteți în vorbe, atunci faceți-o în pictură sau sculptură. Dar folosiți-vă de acest drept pentru că oamenii au nevoie să știe ce gândiți! Trebuie doar să ne concentrăm toată atenția la arta proprie și la ceea ce semnifică pentru noi, chiar dacă mulți nu o înteleg. Creația trebuie să ne trezească nouă, înainte de toți, un anumit sentiment, iar dacă noi îl simțim, îl vor simți și cei din jur.

 
 • Mindroc Victorita-Petruta
  Descoperirea artistului interior
  15
  452
 • Mindroc Victorita-Petruta
  Jurnalul meu
  3
  581
 • Mindroc Victorita-Petruta
  Istoria se înșală! Noi dovezi cu privire la ipoteza paleoastronautică" de Erich Von Daniken
  2
  626
 • Mindroc Victorita-Petruta
  Ce este fericirea
  1
  561