Afiseaza creatiile participante la concurs
15 aprecieri
596 vizualizari
Ilieş Alexandru
Proiect științific - Pătratul lui Punnett
Clasa: a 3-a
Data postarii: 23.04.2017
 

ILIEȘ ALEXANDRU VASILE

CLASA a III-a

Şcoala Gimnazială Nr. 2 Lugoj, Timiş

Prof. coord. Kortner Tilore

                             

             GHIDUL CELOR MAI BUNE PROIECTE ȘTIINȚIFICE ȘCOLARE

Janice VanCleave

PĂTRATUL LUI PUNNETT

 

            Profesoara Janice VanCleave m-a cucerit și pe mine. Am găsit cartea ei minunată la librăria din oraș. Sunt multe proiecte grozave, care m-au atras. Multe dintre ele sunt deosebite. Sunt convins că voi învăța o mulțime de lucruri despre știința astronomiei, anatomiei, botanicii, geneticii, ecologiei, microbiologiei, fiziologiei, zoologiei, Științelor Pământului, ale fizicii, ingineriei și multe altele.  Am început să citesc cartea, iar unele proiecte am încercat să le fac, ajutat de părinți.

            Am ales proiectul care se referă la Pătratul lui Punnett. Dar ce este acesta? Geneticienii folosesc diagramele și simbolurile pentru a descrie moștenirea și ereditatea. O genă este reprezentată printr-una sau mai multe litere. Adesea simbolul „+” este folosit pentru marcarea unei alele non-mutante obișnuite pentru o genă. În experimentele de fertilizare și de împerechere, părinții și progeniturile sunt reprezentate prin anumite litere. Una dintre cele mai utilizate diagrame pentru prezicerea rezultatelor unei împerecheri este Pătratul lui Punnett.

            Dar ce este genetica? Genetica este o ramură a biologiei care studiază fenomenele și legile eredității și ale variabilității organismelor. Ea studiază structura și comportamentul genelor, modul de transmitere a caracterelor de la părinți la urmași, variația populațiilor. Genele sunt universale pentru organismele vii, deci genetica poate fi aplicată în studiul tuturor sistemelor vii, de la virusuri și bacterii la plante, animale domestice și la om, în genetica medicală.

             Îmi plac povestirile polițiste, de aceea cred că sunt detectivul Alex care caută răspunsurile la enigmele din carte. Nu le-am înțeles pe toate din prima, dar sunt ambițios și nu mă las! Sunt un mic cercetător, de aceea cercetarea mea are mai multe etape: îmi aleg proiectul pe care vreau să îl fac, citesc bine explicarea lui, apoi strâng informațiile și datele, din diverse surse, fac măsurători, îmi propun o ipoteză și un experiment, ca să văd dacă ipoteza de lucru se adeverește a fi adevărată. Ce mai, am reușit să-mi explic mai multe enigme! La final, îmi scriu Raportul proiectului, fac schițe, scheme și îl expun părinților și, de multe ori, în fața colegilor mei și a d-nei învățătoare. Eh, dar vine și evaluarea ... și atunci când sunt aplaudat și văd zâmbete pe fața colegilor mei, știu că am reușit!

              Mă pasionează multe aspecte ale științei, îmi place să citesc despre sistemul solar, despre animale, chiar dacă unele dintre ele nu mai există astăzi, despre plante, în special cele mai rare și ciudate, mai nou mă pasionează istoria, chiar mi-am cumpărat o enciclopedie despre Al doilea Război Mondial ...  am început s-o citesc acum, în vacanța de Paște.

             Astăzi am ales să vă povestesc despre Pătratul lui Punnett, dat fiind că de multe ori o sâcâi pe mama cu întrebări despre mine, ereditate, despre ce făcea ea și tata când erau mici, despre cum își explică asemănările dintre noi, cu cine semăn mai tare, etc. Sunt curios chiar ce grupă de sânge am, pe cine am moștenit, de aceea, cu prima ocazie, când voi face analize de sânge, voi afla!

             Este uimitor cum, cu ajutorul lui, poți afla de la cine ai moștenit calități sau defecte. Așa am aflat despre gene. Genele determină trăsăturile moștenite, ele sunt situate în cromozomi, care se află în celule. Trăsăturile sunt caracteristici ale persoanelor care pot fi moștenite, cum ar fi culoarea ochilor, a părului, înălțimea. Genele sunt moștenite de la tată și mamă. Pentru fiecare trăsătură moștenită, eu am două gene, una de la tată și una de la mamă.

              Să începem! Nu am nevoie de multe ... materiale, ci doar de:

Un marker

O riglă

O hârtie de scris

Ambiție

         Cu materiale puține aflăm multe lucruri despre zestrea noastră ereditară. Eu oare pe cine am moștenit? Care este gena dominantă? A mamei sau a tatălui? Sunt curios ... abia aștept să aflu.

Organismele au mii de gene în componență. Adesea, gene diferite pot interacționa într-un mod care influențează același caracter. Multe trăsături sunt caractere continue (de exemplu înălțimea omului și culoarea pielii umane). Aceste trăsături complexe sunt produsul mai multor gene.

         Gena care determină trăsătura se numește genă dominantă și este reprezentată de litera mare (E), iar gena recesivă este reprezentată de litera mică (e). E reprezintă gena dominantă pentru lobii nelipiți, iar e reprezintă gena recesivă pentru lobii lipiți.

        Combinațiile de litere reprezintă combinații de gene. Genele sunt locurile de pe un cromozom care determină trăsăturile moștenite. Trăsăturile sunt caracteristici, cum ar fi culoarea ochilor, a părului, înălțimea.

         Ei, nu înțeleg prea bine totul ...! Dar mă mai uit și în oglindă și constat că ... moștenesc de la fiecare câte ceva: de la mama, culoarea șatenă a părului, de la tata, ochii căprui și, pentru că ambii părinți sunt înalți, moștenesc și acest lucru. De la mama, care e profesoară, ambiția de fi printre cei mai buni, iar de la tata, care e inginer, cea de a iubi și de a încerca partea tehnică, de cercetare.

 

           

 
 • Ilieş Alexandru
  Prințesa plictisită și lecția primită
  2
  214
 • Ilieş Alexandru
  Proiect științific - Pătratul lui Punnett
  15
  596
 • Ilieş Alexandru
  VACANŢĂ ÎN ORAŞUL VULCANULUI
  24
  848
 • Ilieş Alexandru
  Aventura din adâncuri
  92
  847
 • Ilieş Alexandru
  Salvarea cailor în Vestul Sălbatic
  129
  975
 • Ilieş Alexandru
  Sunt pisică! De fapt, un pisoiaş care are preocupări diverse, interesante!!
  5
  696