Afiseaza creatiile participante la concurs
2 aprecieri
312 vizualizari
Marii Luca-Marian-Tudor
Călătorie fantastică în Grecia antică
Clasa: a 2-a
Data postarii: 19.04.2017
 

Călătorie fantastică în Grecia antică

Luca Marian Tudor Mării și bunica

Fratii Annie si Jack, din Frog Creek, Pennsylvania, au o casuta speciala , nemaivazuta. Casuta celor doi frati poate fi vazuta doar noaptea si doar intr-o anumita noapte e coborata scara de franghie pe care ei pot urca si cobori. Inauntru casutei nu sunt papusi, lego-uri sau tablete, sunt numai carti vechi, rare. In fapt e o biblioteca magica, de pe timpul regelui Artur.  Misterioasa Morgan le Fay este stapana acestei biblioteci magice. Ea decide unde vor fi trimisi copiii sa salveze legendele din bibliotecile stravechi. Jack si Annie aveau misiunea de-a aduce dovezi ca in antichitate s-au intamplat cu adevarat unele evenimente stiute de noi din cartile de medicina, filosofie, matematica, astronomie.

Intr-o noapte, fara voia parintilor, Jack si Annie au plecat de acasa si s-au dus la casuta din copac. Acolo ii astepta  Morgan le Fay, care urma sa le indice noua misiune de salvare a unei legende antice.

Aprinzand lanterna, Annie a luminat o foaie de hartie pe care era scris un cuvant in greaca. Dupa alfabetul in care era scris cuvantul, au inteles ca trebuiau sa se intoarca in Grecia antica pentru a afla si dezlega misterul legendei respective. Morgan le-a daruit un ghid, “O zi in Grecia Antica”, avertizandu-i ca in cazul unor pericole se vor salva doar cu legenda pe care urmau sa o gaseasca.

Intoarcerea in timp, in urma cu 2500 de ani, se realiza prin atingerea copertii cartii ghid. Din clipa atingerii, se porni un vant puternic ce scutura casuta, o roti repede, foarte repede, ametitor de repede.

Dupa un timp, totul se linisti. Jack deschise ochii. In casuta era lumina. Padurea din Frog Creek disparuse. Casuta era intr-un maslin, dintr-o livada de maslini. Mai mult, Jack purta o tunica si sandale si nu hainele cu care fusese imbracat cand plecase de acasa. Rucsacul ii fusese inlocuit cu o traista.

Dincolo de maslini se vedeau foarte multi oameni. Citind in cartea-ghid, intelese ca nu era vorba de balci, ci incepusera Jocurile Olimpice. Denumirea Jocurilor Olimpice vine de la orasul Olympia, unde au avut loc primele intreceri sportive. Jocurile Olimpice erau inchinate lui Zeus, cel mai mare zeu din antichitate. Toti concurentii treceau prin fata statuii lui Zeus si jurau ca vor concura cinstit.

Mergand printre oameni, copiii au remarcat faptul ca nu au vazut decat barbati. Singura femeie, zarita la teatru, s-a dovedit a fi tot barbat, in travesti.

Intilnirea lor cu filozoful Platon a fost benefica in descifrarea unor nedumeriri. Platon le-a explicat in primul rand, rolul femeilor in societatea antica, acesta limitandu-se doar la treburile gospodariei. Femeile nu aveau dreptul sa mearga la scoala, nu participau la Jocuri sau la teatru.

Dupa ce Jack i-a aratat lui Platon ce legenda cauta, marele filozof i-a condus la poet, un prieten de-al sau. Spre mirarea lui Jack si lui Annie, poetul era in realitate o poeta, o femeie. Numele ei nu era scris pe papyrus si nici lor nu li s-a spus adevaratul nume al poetei. Fiind femeie, daca i s-ar fi cunoscut numele ar fi avut neplaceri din partea societatii. In locul numelui ei scria: Anonimul. Autor necunoscut.

Poeta le-a daruit un papyrus, le-a daruit legenda pentru care ei se intorsesera, in timp, in Grecia Antica.

Alaturi de Platon, Jack a urmarit intrecerile de aruncarea discului, a sagetilor, a vazut boxerii care luptau purtand pe fata o masca protectoare. Totusi cea mai asteptata proba era cursa de care. Fiecare car, condus de un soldat, era tras de patru cai. Lumea ovationa, aplauda. Era praf, zgomot, dar spectatorii erau extaziati.

La un moment dat, Jack a zarit un soldat mic, dar cu gura mare: aclama, dadea din maini, aplauda. Tot agitandu-se ii cazu pelerina si masca. In locul soldatului mic, Jack o vazu pe sora lui, Annie. Disperat, Jack isi lua ramas bun de la Platon si alerga spre Annie care aplauda fericita, nevazand ca soldatii se pregateau sa o aresteze.

Gardienii deja trageau de ea. Jack isi aminti ca singura lor scapare era papirusul, trebuia sa-l ridice in aer si sa ceara ajutorul: Salvati-o pe Annie! Odata rostita rugamintea, multimea se potoli. Toti priveau spre un cal mare, alb, ce galopa spre ei. Annie si Jack se urcara in carul tras de calul alb caruia-i crescusera niste aripi gigantice, dar fragile.

Calul inaripat a zburat peste templul lui Zeus, peste statuia zeitei Nike, peste maslinul sacru, teatrul grec si se opri aproape de scara de franghie a casutei magice.

Despartirea de cal a fost cu lacrimi, Annie voia sa-l retina, sa-l ia cu ea, Jack a obligat-o insa, sa urce pe scara. In timp ce ei urcau scara, au vazut calul alb zburand spre inaltul cerului albastru.

Vantul incepu sa bata cu putere cand intrara in casuta. In jur era intuneric.

De undeva, dintr-un colt al casutei, se auzi vocea lui Morgan care le multumea ca i-au adus legenda constelatiei Pegas, marele cal alb inaripat din mitologia greaca. Constelatia Pegas e o dovada in plus ca povestile din vechime sunt intotdeauna cu noi. Niciodata nu ne parasesc.

Bucuroasa, Annie s-a uitat pe fereastra crezand ca jos, pe pamant, o asteapta Pegas. Cu caldura in voce, Morgan ii ceru sa se uite spre cer. Acolo sus, pe cerul albastru, plin cu stele se vedeau aripile, capul, coada si picioarele lui Pegas. Constelatia Pegas, alaturi de alte stele, vegheaza de mii de ani oamenii.

Fericiti, dornici de-a povesti oricui vrea sa asculte, Jack si Annie s-au intors acasa.

N-am aflat daca, intre timp, parintii lor se trezisera…

Si uite asa, in casuta mea din nuc, am fost si eu intr-o calatorie fantastica in Grecia antica.

 
  • Marii Luca-Marian-Tudor
    Călătorie fantastică în Grecia antică
    2
    312