Afiseaza creatiile participante la concurs
1 aprecieri
278 vizualizari
matei loredana
Gustul eternității
Clasa: a 12-a
Data postarii: 18.04.2017
 

      Să eliberezi artistul din tine? Iată o întrebare foarte profundă, dar care exprimă un lucru foarte dificil de realizat. 

     Din nefericire, creativitatea nu este supusul nostru de care putem să dispunem cand vrem sau cum ne dorim. Ea nu poate crea conexiuni cu frica, nu se plac reciproc , de fapt. Dar dacă vrem să creăm ceva original, trebuie să încetăm să mai lăsăm teama să ia decizii pentru noi.

    Cred că, de foarte multe ori, atunci când ne-am aflat singuri cu foaia de hârtie în față , ne-a cuprins frica de a nu fi capabili să devenim originali,creativi. Aceeași temere au avut-o, cusiguranță, și marii  creatori de artă. Un exemplu concludent este chiar  Mihai Eminescu care scria pentru o singură poezie zeci de variante până să ajungă sa fie mulțumit de una finală.

     Când spunem artă, ne gandim la varianta cea mai frumoasă si mai profundă de expresie. Un artist devine un adevărat Demiurg al lumii pe care o crează în interiorul propriei creații. Așa cum Dumnezeu a creat lumea, tot așa artistul devine un creator al unui microunivers care tinde să atingă perfecțiunea estetică. De altfel, Tudor Arghezi exprima această idee în vresurile ,, Am luat cenușa morților din vatră/ Și am facut-o Dumnezeu de piatră”.

      Eternitatea este un cuvânt inefabil la care omul aspiră, dar rămâne mereu de neatins. Și totuși, sunt puțini muritori privilegiați care pot atinge această stare de gratie. În general, artistul consideră că opera sa este rezultatul unui proces mistic, o portiță de comunicare cu însăși Divinitatea. Numai creatorul de artă poate atinge nemurirea prin opera sa. Creația este singurul lucru care îl scoate pe artist din curgerea ireverisibilă a timpului pentru că  spiritul operei trece granitele timpului, ajunge atemporal. Numai pentru acest lucru, eu spun că merită sa încercam sa fim creatori de artă și implicit de frumos. Poate ne vom gândi că vom atrage infinite critici, că munca noastră va fi luată în derizoriu, însă cred că proba timpului este cea mai grăitoare atunci când vorbim de valoare și există, în acest sens, o mulțime de exemple grăitoare.

     În concluzie, mă închin în fața Măriei sale, Artistul, care nu va ezita să sacrifice bunurile cele mai de preț ale vieții pentru un ideal suprem: creația nemuritoare.

 
 • matei loredana
  Gustul eternității
  1
  278
 • matei loredana
  Pagini de jurnal
  4
  477