Afiseaza creatiile participante la concurs
1 aprecieri
455 vizualizari
Dervis Diana
Cine este printesa si cine este cersetoarea?
Clasa: a 8-a
Data postarii: 06.02.2017
 

Derviș Diana

 

 

Cine este prințesa și cine este cerșetoarea?

Recenzie- “Prințesă și cerșetoare”

de Delphine de Vigan

 

 

Cartea „Prințesă și cerșetoare” își propune să interpreteze tema prieteniei la scară existențială, remarcându-se ca un roman psihologic. Relatarea la persoana I a protagonistei, Lou, ne induce într-o perspectivă subiectivă asupra acțiunii și obiectivă față de sentimentele pe care Lou și le exprimă, astfel având acces direct la latura emoțională și subliniază conflictul interior al fetei și al relațiilor sale cu personajele. Stilul redactării autoarei nu ne permite să participăm la conflict, fiind puși în ipostaza unor observatori atât pe plan fizic, cât și pe plan psihic, cu scopul de a ne crea un ansamblu al situației, prin prisma căruia să identificăm mesajul.

Introducerea în lumea lui Lou se face prin intermediul dialogului și al relației sale cu domnul Marin, profesorul său, care o determină să ia un interviu unei fete fără adăpost, proiect prin intermediul căruia Lou o cunoaște pe No. În principiu toată cartea concretizează consecințele relațiilor interumane, Lou propunându-se ca un pion perfect pentru macheta creată, datorită firii sale complexe și foarte interiorizate și amănuntului de reacții pe care i le permite tendința sa obsesivă de a avea mereu ceva de făcut. Obiceiurile pe care această tendință i le-a creat, precum a merge la gară pentru a observa oamenii ce coboară din trenuri, o apropie în primul rând de No, care o observă pe Lou din cauza acestei particularități pe care o are. Așadar, în acest punct ne întrebăm: cine alege pe cine ? Lou o observă și o alege pe No ca subiect al interviului sau permisivitatea lui No față de Lou îi permite să fie cea observată în amănunt? Pe scurt, cine inițiază acestă prietenie? În paginile următoare, Lou și No se întâlnesc regulat cu scopul realizării proiectului, iar în urma acestuia, părinții lui Lou o primesc pe No în locuința acestora, la dorința fiicei lor. În acest punct realizăm evoluția prin care cele două personaje au trecut : No nu face față noului stil de viață mult timp, iar Lou nu face față căderii nervoase interiorizate a lui No. Legătura dintre cele două fete pare mult mai accentuată din partea lui Lou , însă nu este, fapt dovedit de a doua șansă pe care  No i-o oferă, acceptând să stea la Lucas.

În perioada în care No stă la Lucas, se conturează relația dintre Lou și Lucas, neclară până atunci, ca mai mult decât o prietenie.

În perioada în care No a stat la Lou, s-a conturat relația dintre Lou și mama sa, care trece printr-o schimbare interioară foarte accentuată, schimbare ce este în curs până în momentul în care Lou se întoarce din tentativa de fugă cu No, moment în care este surprinsă plângând, ceea ce ne demonstrează că o iubește pe fiica sa.

Observăm că No apare ca un mijloc de reconturare și definire a interacțiunii dintre No și lumea din jurul său, și mai este o singură relație de reconturat: cea dintre cele două fete însele. Astfel, toate lucrurile pe care No le face pentru Lou înainte de presupusa călătorie în Irlanda, sunt o ultimă amintire a relației celor două, una frumoasă, care o pregătește pe Lou pentru a fi părăsită de No. Timpul în care Lou rămâne în sala de așteptare ca No să se întoarcă  o pregătește psihic pentru ce urmează. No dispare, astfel, așa cum a și apărut:  într-o gară, fără un trecut clar, acum fiind tot într-o gară, dar cu un viitor neclar, de această dată.

Finalul cărții este cel ce ne pune întrebarea “Cine este prințesa și cine este cerșetoarea?”, pentru că avem imaginea lui Lou zăcând pe scaunele din gară fără o casă și un viitor și imaginea lui No pornind spre noua sa viață. Poate că Lou și-a pus și ea această întrebare, însă în momentul în care aflăm că No nu a primit de fapt nicio scrisoare de la Loȉc și pornește și de această dată pe un drum nedefinit răstoarnă situația în forma în care a și început: un dialog cu domnul Marin ce simbolizează felul în care Lou trece peste evenimentele din trecut, care în ciuda negativității aparente, i-au dat sens vieții sale.

În concluzie, nu există nicio prințesă și nicio cerșetoare în carte, ci doar două fete ce relaționează și se schimbă reciproc. Faptul că titlul cărții impune de la început două etichete, spre a fi identificate, nu trebuie să ne distragă de la unicitatea pe care cele două fete o au, niciuna neputând fi identificată cu o tipologie socială specifică.

 
  • Dervis Diana
    Cine este printesa si cine este cersetoarea?
    1
    455