Afiseaza creatiile participante la concurs
1 aprecieri
252 vizualizari
Enariu Bianca
Fură ca un artist - eseu
Clasa: a 9-a
Data postarii: 31.01.2017
 

Fură ca un artist

de Austin Kleon

 

Cum poți deveni un artist, presupunând că tu nu te-ai născut unul?

În lumea în care trăim, unde originalitatea și-a pierdut de mult spiritul observativ, mai putem să credem că tot ceea ce ne este relatat în fața ochilor este sută la sută adevărat? Un lucru este cert: nimic nu e sigur.

            Austin Kleon nu face nimic altceva decât să deschidă larg ochii viitorului artist, oferindu-i un ghid original, putem spune relaxat, al primilor pași în creația artistică. El îl conduce pe acesta în lumea sa, arătându-i cu mare grijă împrejurimile, formându-i spiritul vizual și cel imaginativ prin simple cuvinte și sfaturi utile.

            În primul rând, romanul este extrem de bogat în citate inspirate, de altfel și inspiratoare însă conține și ilustrații amuzante, care întăresc mesajul autorului. De altfel, acesta este și scopul principal al cărții. Kleon pleacă de la ideea următoare: Dacă vrei să fii artist, trebuie să fii original de la bun început”.

            Trebuie să fim sinceri acum. Toți, dar absolut toți, plecăm de jos. Cum altfel învățăm să scriem dacă nu copiind alfabetul? Cum învață muzicienii să cânte dacă nu făcând solfegii pentru început? Totul are un punct de pornire.

            În al doilea rând, ar putea să sune paradoxal însă „creativitatea înseamnă selecție”. Acesta este și titlul ultimului capitol din cartea lui Austin Kleon. De altfel, putem crea ceva din ceea ce există decât să pornim de la zero cu ideea. Este mult mai practic și mai ușor și, de asemenea, accelerează puterile nebănuite ale imaginației.

            Privim conținutul cărții dintr-o altă perspectivă și spunem că deși este extrem de romantic să credem că arta include și se realizează cu ceva talent, Kleon intervine în lucrarea sa cu următoarea idee: Talentul nu e totul. Realizarea unei opere aduce cu ea și foarte multă muncă, perseverență, chiar planificare. În viziunea lui „acumularea lentă a unor frânturi de eforturi” este rezultatul finit al creației, al artei, al operei ce are să se nască din propriile-ți gândiri.

            Așadar, Austin Kleon ne sfătuiește ca pentru o operă de artă valoroasă să fie născută, avem nevoie de ceva talent, putere de gândire și perseverență. De asemenea, trebuie să înțelegem că, inevitabil, cartea noastră ar putea deveni subiect de „furt” pentru ceilalți care au de gând să o aprecieze. Acest lucru nu înseamnă nimic altceva decât că ai oferit lumii ceva demn de preluat, care va fi cu siguranță ținut minte pe viitor.

 

Bianca Enariu, clasa a IX-a G, Colegiul Național „Roman-Vodă”, Roman, Neamț

 
  • Enariu Bianca
    Fură ca un artist - eseu
    1
    252