Afiseaza creatiile participante la concurs
65 aprecieri
422 vizualizari
Crihan Alexandra
Arta este hotie
Clasa: a 9-a
Data postarii: 31.01.2017
 

Arta este hoție

                          Fură ca un artist reprezintă o carte care dă speranțe. Fiecare dintre noi într-un punct al vieții ne- am dorit sa fim artişti, să scriem o carte sau să jucăm într-un film. După,  am crescut şi am început să ne dăm seama cum stau lucrurile . Ne dăm seama că nu putem face asta  și renunțăm prea devreme. Ne temem că nu vom reusi să scriem măcar o propoziție originală. Şi iată că de la început comitem o greșeala. Această carte aduce mai multe fire de speranță şi ne oferă sfaturi bazate pe lucruri logice. Viața e simplă, noi o complicăm.

                          Austin Kleon îşi dedică scrierea acestui crez. Tot ce a învățat în viața a pus într-un loc şi a creat „cartea speranței”. Austin Kleon ne oferă un ghid foarte original al primilor paşi în creația artistică .Bogată în exemple, sfaturi si faze comice, acesta ne ajută să devenim artisti.

               Aş dori să analizez în primul rând titlul cărții. Este un titlu original- „Fură ca un artist”.  Scrierea stabilește din start pentru cine scrii, ce tip de oameni te urmăresc. Vezi ce se cere în secolul 21. Care este trendul, tendințele. Fă-ți  un carnețel unde să îți salvezi ideile ce vin pe parcursul zilei. Scrie precum vorbești, fă ca mesajul să fie ușor de înțeles. Captează atenția cititorului și nu te repeta in vorbire. Expune-ți sentimentele creând artă.  Acestea sunt unele din multele mesaje transmise de carte.

                            Poți fi original 100%...total greşit. Dar arta? E originală? Cum devii artist, știind ca nu te-ai născut artist? Pablo Picasso a fost foarte direct spunând: „Arta este hoție...”. Nu poți face din nimic ceva. Mereu ai puncte de pornire indiferent că vrei să te minți cu acest lucru. Important e că aceste puncte de pornire să fie bune, să „furi” ce e mai bun şi să creezi ceva şi mai bun. Tot ce e bun necesită multe lucruri. Cele mai bune opere din prezent nu sunt nimic altceva decât o adunătură de idei mai vechi. Două argumente vor fi aduse pentru acest punct de vedere. Un proverb românesc spune că :” Meseria se fură, nu se învață” .

                             Primul argument va sublinia faptul că furtul este primul lucru pe care îl face un creator, indiferent ce ar crea. Nimic nu este original afirma pagina 15 din carte. Tot ce este a mai fost. Un pic de acolo, un pic de dincolo şi tot aşa până când vei ajunge la ceva extraordinar. Ești singurul care te poți face artist. Ia câte un pic din toate. Fură cât mai mult, cu asta vei rămâne. Dar cum poți fura?! Pagina 27 ne spune să ne educăm singuri. Putem învața oricând. Google cea mai uşoară sursă de educare. Nu pune punct educației odată ieșit de pe băncile școlii, continuă cu autoeducația, învață mereu ceva nou si lasă-ți pasiunile să comunice între ele.  Dar fură şi din visurile și amintirile tale. Fură de peste tot. Poți crea din ceea ce există deja,  mai degrabă decât din nimic. Tot ce este interesant adaugă, ce nu scoate. Chiar dacă ai crezut că arta reprezintă talent, această carte spune că realitatea este alta. Este nevoie de multă muncă, preseverență și planificare. ”Fii banal și ordonat în viață, ca să poți fi violent si original in artă”. A fura devine astfel sinonim cu a te inspira, a invăța de la alții, a copia cu folos. Astfel, și imaginația capătă noi valori și își depășește limitele.

                          Dar dacă nu ştii ceea ce vrei să scrii, sau ceea ce ar fi mai bun? Nu te regăseşti? Nu ştii cine eşti? Nu te lasa descurajat. Dacă nu există originalitate, te vei întreba, ce sens mai are să creezi? Această carte îți oferă un crâmpei de sfat și o tonă de ambiție  și în această privință.

                               Al doilea argument va susține că nu trebuie să aştepți până afli cine eşti ca să te apuci de scris. Spre exemplu, un pictor, atunci când pictează o furtună, poate fi nervos in acel moment, iar prin realizarea lucrării reușește să își exteriorizeze sentimentele.  Există o prăpastie imensă dintre ceea ce suntem și ceea ce am vrea să fim . Dar există un pod, acesta fiind podul muncii și al speranței. Află cine eşti pe măsură ce lucrezi . Nu îți va ieşi din prima, dar simulează imaginația. Prefă-te că eşti cineva până chiar devii aceea personă sau prefă-te că faci ceva până când realizezi  ceea ce ți-ai propus . Începe să copiezi, ne îndeamnă pagina 41 „ începe prin a copia ce îți place”. Copiază, copiază. Când  vei termina de copiat, vei afla cine eşti tu însuți. Scrie cartea pe care ți- ar plăcea să o citeşti. Fă ceea ce ți- ar plăcea să vezi. Dacă vei sta doar în fața calculatorului nu vei reuşi. Creează-ți un spațiu al tău! Fii activ, implică-te, fă proiecte, dar fă-ți timp să te plictiseşti...ideile vin şi din aceste moduri. Călătoreşte mult, descoperă locuri, oameni. Răsfiră-ți punctele, dar nu le uni între ele. Construieşte o lume a ta. Fă-ți prieteni, ignoră-ți duşmanii. Ce e bun păstrează, ce nu aruncă. SUFERINTA E INTERZISĂ! Ai grijă de tine. Nu te băga în datorii. Păstrează-ți slujba de zi cu zi.

                              O carte de milioane, atât de simplă...VIAȚA E SIMPLĂ, NOI O COMPLICĂM! Dacă vei crea o operă de artă cu multă valoare, aceasta sigur va deveni subiect de furt pentru unii dintre cei ce o vor aprecia. Fii mândru pentru că ai lăsat ceva de preluat și dus mai departe!

                             

 

 
  • Crihan Alexandra
    Arta este hotie
    65
    422