Afiseaza creatiile participante la concurs
2 aprecieri
286 vizualizari
Butnaru Dumitrita-Bianca
"Fura ca un artist" -Austin Kleon
Clasa: a 9-a
Data postarii: 30.01.2017
 

Fură ca un artist
de Austin Kleon

Trebuie să recunosc că, la prima vedere, titlul cărții Fură ca un artist, de Austin Kleon, mi-a atras atenția. Pot spune că această comparație din titlu m-a uimit și, totodată, m-a pus pe gânduri. Verbul „a fura” este în antiteză cu substantivul „artist”, verbul acesta reprezentând un element negativ, iar subtantivul un element pozitiv. Observ faptul că autorul a dat un sens bun verbului „a fura”, îndemnându-ne pe noi, cititorii, să furăm din tainele artiștilor. Am remarcat, încă de la debutul cărții, faptul că aceasta nu este o carte ca oricare alta, ci una diferită. Inițial, nu știam de ce spun asta, pur și simplu îmi dădea această impresie, dar, pe parcursul lecturării, am început să observ multitudinea calităților pe care această carte le deține.
În primul rând, autorul încurajează atât creativitatea, cât și originalitatea. Austin Kleon ne transmite faptul că, pentru a fi ca un artist, trebuie să începi prin a copia în mare parte unul, dar important este cum îl copiezi. Trebuie să copiezi în modul tău, astfel încât ceea ce ai copiat să poarte amprenta ta, să împrumute din personalitatea ta. Făcând acest lucru într-un mod inteligent, vei deprinde niște abilități, pe care le vei putea folosi pentru a crea lucruri originale, într-un anumit stil.
În al doilea rând, această carte este una complexă care conține atât exemple și citate inspiraționale, cât și ilustrații haioase și relevante, care susțin mesajele autorului. După cum am spus și mai sus, scopul autorului este de a ne învăța faptul că, pentru a fi original, nu trebuie să inventezi lucruri, ci poți să combini într-un mod inedit lucrurile ce deja există. De asemenea, scriitorul ne determină să fructificăm orice fărâmă de creativitate, fie ea cât de mică, într-un mod progresiv. În plus, în capitolul șase, autorul ne dezvăluie un mic secret: „Fă treabă bună și împărtășește munca ta și celorlalți”. Pe lângă toate sfaturile pe care ni le oferă, noi trebuie să știm că nu putem face aceste lucruri în singurătate; așa cum el ne invață și noi trebuie să îi învățăm pe alții la rândul nostru.
În al treilea rând, ultimul capitol al cărții se numește „Creativitatea înseamnă selecție”. Pentru mine, acesta este un titlu sugestiv ce ilustrează faptul că nu orice lucru întâlnești reprezintă ceva creativ. Pentru a fi creativ trebuie să știi să selectezi lucrurile pe care vrei să le folosești în crearea artei.
În ultimul rând, cele zece sfaturi pe care Austin Kleon ni le-a dat nu sunt singurele existente, dar, cu siguranță, sunt cele considerate de el drept cele mai importante sau de bază. Conform spuselor autorului, toate aceste îndemnuri trebuie puse în aplicare treptat, începând cu o simplă idee, pe care o tot dezvolți, formând un ansamblu de idei ce pot fi puse în aplicare, devenind artist.
În concluzie, dacă noi suntem atrași de anumite tipuri de creație și iubim arta, putem deveni artiști, în special dacă facem ceea ce ne place. Orice lucru, dacă e făcut cu dorință și plăcere și respectă sfaturile oferite de către autor, poate deveni artă, dar nu orice fel de artă, ci una valoroasă.


Bianca Butnaru, clasa a IX-a H, Colegiul Național „Roman-Vodă”, Roman, Neamț

 
  • Butnaru Dumitrita-Bianca
    "Fura ca un artist" -Austin Kleon
    2
    286