Afiseaza creatiile participante la concurs
1 aprecieri
219 vizualizari
Zamfiroiu Ancuta Nicoleta
Fura ca un artist
Clasa: a 9-a
Data postarii: 30.01.2017
 

 

 

                                                Fură ca un artist,  de Austin Kleon

 

 

                  Fură ca un artist! Acesta este impulsul pe care scriitorul doreşte să-l sădească și să-l dezvolte în sufletul cititorului său. Prin scrierea sa, Austin Kleon intenţionează să trezească în oameni acel spirit expresiv care poate realiza lucruri uimitoare.

                   „Fură ca un artist” este o scriere uimitoare, un bestseller despre cum să-ți descoperi și să-ți alimentezi imaginația într-o lume digitalizată. Autorul dovedeşte prin opera sa că nu este nevoie de talent pentru scrie, ci doar de răbdare pentru a te descoperi. Mi-au rămas ca un ecou în minte cuvintele „nu trebuie să fii un geniu, trebuie să fii tu însuţi.”

      Austin încearcă să le ofere idei celor care sunt dezorientaţi şi dezinteresaţi de viaţă. Deoarece autorul nu a primit aceste sfaturi când a avut mare nevoie de ele şi le-a descoperit singur, acesta încearcă să le arate fiecăruia sensul lui în viață, fie că este legat de literatură sau orice altă activitate artistică. Tinerii, fiind plictisiţi, uită că sunt diferite moduri de a trăi viaţa. Scriitorul îi atrage pe aceşti oameni dezorientaţi într-o lume în care totul este posibil și, mai ales, nu eşti niciodată tras la răspundere.

                   Ramura artistică... O lume despărţită doar prin imaginaţie şi viziune de realitate. Un loc în care secretele sunt descoperite şi utilizate imediat de ceilalţi scriitori. Austin Kleon mărturiseşte că şi el este un om atras în această dimensiune. Chiar dacă la început nu avea idei, nu ştia ce să facă, a reuşit în cele din urmă datorită tehnicilor practicate de toţi. Cea mai cunoscută tehnică este „arta de a fura”, însă nu orice fel de furt, ci furtul intelectual. „Există doar lucruri care merită să fie furate şi lucruri care nu merită să fie furate”, spune el. Astfel, fiecare artist demonstrează că originalitatea nu există, sau, dacă există, nu este utilizată foarte des de aceştia. Originalitatea este folosită poate spre finalul carierei, când toţi au propriul stil, propria viziune asupra unui lucru, a unui eveniment sau chiar asupra vieţii.

                   Utilizând timpul cum trebuie, oricine reușește ceea ce îşi propune. Plecând de la o idee concretă sau abstractă, cititorul reuşeşte să-şi construiască arborele genealogic al ideilor. Deşi o mare parte a ideilor sunt furate, autorul realizează cu ajutorul lor o scriere închegată, cuvintele fiind într-o continuă armonie. Datorită acestor detalii, nicio idee nu este risipită, ci folosită cu multă pricepere și delicateţe pentru a realiza o scriere uimitoare. Cu toate tehnicile folosite, mai mult sau mai puţin potrivite, fiecare scriitor trebuie să se regăsească în scrierea sa și asta se va întâmpla mai ales dacă el alege să scrie despre ceea ce-i place și mai puțin depre ceea ce știe. Deci o carte trebuie scrisă cu sufletul și mai puțin cu mintea.

                  Austin Kleon îi ajută pe cititori șă se descurce nu doar în lumea artistică, ci şi în viaţa lor obişnuită. Descoperirile făcute de acesta și menționate în cartea sa îi ajută pe tineri nu doar cum să scrie o carte, ci și cum, de exemplu, să evite problemele de sănătate sau cum să se simtă bine cu ei înșiși și cu lumea.

                 În această carte inedită am aflat despre zece lucruri care ne pot ajuta să fim creativi, aspecte pe care, mie cel puțin, nu mi le-a mai spus nimeni, sau nimeni nu m-a făcut să le înțeleg pe deplin. Mulți vor vedea această scriere ca pe una atipică și oarecum inutilă, concepută parcă fără vreun scop anume, pur si simplu scrisă pentru a avea ce  se vinde.

Parcurgând-o însă, pas cu pas, afli că poți învăța cum să devii creativ. A ști să observi lumea din jurul tău cu plăcere, a împărtăși bucuria unei realizări, a fi bun, a-ți face prieteni, a fi selectiv, a trăi mai mult în lumea reală, a afla ce vrei cu devărat, pot fi, fiecare în parte și toate la un loc, cheia care deschide lumea artistului din tine, din noi.

                Austin Kleon nu intenţionează să îi îndepărteze pe tineri de cărţi, ci să îi facă să îşi dea seama de necesitatea artei în viaţa lor, o viață marcată de dependenţa faţă de calculator. Scriitorul doreşte să îi ajute pe tineri să separe lumea reală de cea virtuală, fiecare fiind utilizată în aproape egală masură. Pornind de la exemple bazate pe întâmplări din viaţa reală, autorul cărţii reuşeşte să îmbine într-o manieră uimitoare viaţa reală cu lumea artistică.

                Cartea în sine este o adevărată colecţie de sfaturi. O lectură deosebit de relevantă pentru lumea de astăzi. Prin această scriere plină de idei, Austin Kleon îi inspiră pe tineri să fie ei înşişi. Autorul încearcă să îi ajute cât de mult poate, oferindu-le cu încredere cele zece sfaturi pe care le-a așternut pe hârtie cu multă înţelepciune. Pentru a reuşi să scrie o carte, fiecare tânăr trebuie să fie un bun hoţ intelectual, să fie plictisit uneori pentru a nu face abuz de gândire, trebuie să scrie ce îi place lui să citească, trebuie să se concentreze asupra scrisului, nu pe calculator, unde totul se face foarte repede, trebuie să aibă diferite hobby-uri pentru a se mai relaxa, să împartăşească munca sa cu ceilalţi, dar mai ales să fie creativ. Fără creativitate lumea nu ar mai fi unde este astăzi. Fără creativitate nu ar mai fi fost posibil să se realizeze mari proiecte, numeroase invenţii.

                Austin Kleon este unul dintre puţinii oameni care reuşesc să atragă alți oameni de partea sa. În special tineri. Prin tehnica pe care a ales-o în realizarea cărţii, modul prin care a  ales să-și transmită mesajul, toate dovedesc că încă mai sunt oameni cu care lumea poate fi schimbată.

                Cartea atrage și uimește prin simplitate și originalitate. Aşa numitele „mâzgâleli” sunt primul pas spre a termina o carte. Scriitorul îi atrage pe tineri prin imaginile şi caricaturile atractive şi atât de grăitoare. Deşi pentru mulți poate părea ciudată această afirmație, Austin Kleon a făcut aceleaşi lucruri pentru a scrie lucrarea care inspiră multă lume. Începând în forţă şi cu multă atenţie, ceea ce un tânăr consideră o prostie poate fi o bună lectură pentru alţii. Cu gândul să nu fie asaltat cu vorbe urâte un scriitor începător, autorul operei ‚Fură ca un artist” îi sfătuieşte pe începători să fie anonimi la primele lor lucrări pentru a putea vedea reacțiile cititorilor şi pentru a nu fi descurajaţi de eventualele priviri răutăcioase.

                Am găsit la A. Kleon o carte a creativităţii, un gen de carte pe care mulţi îl evită. Dar această scriere poate schimba sensul vieţii multor tineri, mai mult sau mai puţin îndrăzneţi. Această carte îi poate motiva pe mulţi dintre cititori să accepte schimbările care vor apărea pe latura lor artistică sau îi poate motiva să înceapă să pună în practică sfaturile despre viaţă.

        Creativitatea poate fi utilizată și trebuie utilizată în toate aspectele vieții. Creativitatea se naște din tot ceea ce trăim, din toate experiențele existenței noastre, a căror importanță o conștientizăm mai mult sau mai puțin. Creativitatea şi lumea artistică nu se vor sfârşi niciodată. Asemenea soarelui care nu uită niciodată să încalzească pământul, aşa ar trebui şi tinerii să nu uite de importanța artei, să se apropie de ea, să o descopere. Imaginaţia este esenţa fiecăruia dintre noi, este acel ceva cu totul aparte care ne deosebeşte unii de alții, care dă culoare vieții și care ne ajută să găsim puterea de a merge mai departe.

 

Zamfiroiu Ancuța Nicoleta

Clasa a IX-a

 
  • Zamfiroiu Ancuta Nicoleta
    Fura ca un artist
    1
    219