Afiseaza creatiile participante la concurs
5 aprecieri
368 vizualizari
Apopi Ioana
Printesa si cersetoare
Clasa: a 8-a
Data postarii: 27.01.2017
 

Prinţesă şi cerşetoare

 

Uneori, noi, adolescenţii, percem totul diferit, adeseori pentru că, gândim noi, suntem neîndreptăţiţi de părinţii noştri sau de adulţii din jurul nostru. Ce să facem atunci? Ne refugiem în universul minunat al cărtilor. Aşa cum se spune: ,,O camera fără cărţi ,este precum un trup fără suflet’’. Ceea ce vreau să evidenţiez este că timpul acordat unei cărţi cintind-o ne poate deschide căi către o mentalitate mai calculată atunci când vine vorba de respobansabilitatea de a lua decizii in viaţa noastră.

Participând la acest concurs am avut minunata ocazie de a păşi în lumea lecturii, citind cartea ,,Printesă si cerşetoare’’. Acestă creaţie literară este scrisă de romancira Delphine de Vigan. Citind această carte mi-am dat seama că lectura se află de acum pe lista mea de priorităţi şi nu numai, ca m-a captat enorm . Am început sa mă  informez despre istoria acesteia, şi am aflat ca este un roman cu titlul original ,,Et moi’’. Creaţia literară Prinţtesa si cerşetoare apare în anul 2013 în tabloul literaturii române.

Aşadar, acum ca v-am facut cunoştinţă cu dragostea pe care o port lecturii, vă provoc sa trecem la urmatorul capitol al frumosului, având dorinţa de a va împărtăşi cu emoţie tot ceea ce am citit şi învăţat din acestă carte.

Frumoasa creaţie literară ,,Prinţesa si cerşetoare’’ are ca şi protagoniste pe cele două fete: Lou Bertignac si Nollwen, două fete cu un destin diferit. Cele două fete,  au destine si condiţii extrem de opuse, dar caracterele par sa fie la fel. Creaţia începe cu una dintre ele, mai exact Lou. Acesteia i se cere un proiect asupra unei probleme abordate  în context sociale ilustre ale societăţii contemporane. Lou alege să prezinte o temă destul de dificilă acesta axandu-se pe oamenii fără adapost. Cu ocazia acestui proiect Lou o întâlneşte pe Nollwen, numele său prescurtat fiind No. Caracterul adolescentei rebele pare să o surpinda pe Lou. Nollwen ducea lipsa unui camin călduros în care toate problemele întâmpinate au o cheie spre rezolvarea lor, mai exact un adapost. No trăia pe străzile Parisului unde oamenii treceau privind-o adeseori cu apatie. Suferinţa fetei fără adapost reiese din comportamentul său şi modul de a lua o decizie. Cele două fete îşî dau loc de intâlnire în apopierea gării, într-o cafenea .Acolo, Lou îi plateşte  un timp ţigările şi băutura lui No. Cele două fete au petrecut mult timp împreună, Lou având dorinţa de a pătrunde cât mai mult în viaţa lui No si trecutul acestea, dorind sa afle cum a crescut aceasta. Dupa câteva discutii despre viaţa fetei fără adapost, Lou îşi dezvoltă o nemulţumire, deoarece No îi povestea totul fără  detalii

. La prezenatrea proiectului, Lou primeste nota nouă. După ceva timp, pe Lou o macina un gând, acela de a nu transforma viata si sufletul lui No într-o tema a unui proiect ci de a o primi în căminul familiei sale. Părinţii săi au fost de accord cu venirea lui No în familie.

Pe plan sentimental, Lou  pare să aibă o simpatie puternică pentru un baiat pe nume Lucas, un coleg de-al său. După orele de curs fata, alături de noua sa prietenă, au mers in vizită la acesta. Cei trei tineri şi-au petrecut timpul uitându-se la filme. Odata cu trecerea timpului, No devine tot mai rebela, fiind de recunoscut. Alcoolul devine un obicei pentru tânăra fată şi devine dependentă de el, transformandu-se într-o alcoolica irecuperabila. Părinţii familiei Bertignac iau decizia de a o da afara pe tânăra orfană din cauza temperamentului sau nepotrivit cât şi din cauza alcolului. Cei doi, Lou si tânărul Lucas, pun la cale să o adaposteasca pe orfană în căminul baiatului, plan care a eşuat datorită opunerii mamei tânărului.

La scurt timp după toate aceste întâmplări nepotrivite şirul continuă cu plecarea celor două fete în Irlanda la iubitul lui No. Cele două adoleşcente înnoptează într-un hotel modest iar la apariţia zorilor acestea se îndreaptă către port. În urma acestui şir de intâmplări nepotrivite cele două fete se despart, Lou întorcandu-se la părinţii săi care o aşteptau îngrijoraţi iar No părăsind-o pe Lou alege să se întoarcă la mediul său de viaţă. Relaţia dintre cei doi, Lou şi Lucas, urcă la un nou nivel, sentimentele acestora devenind tot mai puernice.

Acest roman are la baza creaţia ,,Print şi cersetor’’. Cu toate astea, scrierile sunt diferite.

Ei bine,dragi cititori, aici se sfârşeşte şi călătoria noastră pe tărâmul care cred ca doar povestindu-l ne poate da numeroase învăţăuri. Parerea mea despre aceasta carte este una foarte bună deoarece toate cărţile pe care le-am citit până acum imi prezentau doar un tărâm frumos şi fără griji iar această carte m-a trezit la realitate prin faptul ca m-a învăţat că deiciziile pe care le luăm fără a gândi nici măcar o secundă ne poate schimba şi afecta. Important este ca atunci cand primim o mustare din partea unui adult, să nu o percepem greşit ci să o luam drept o atenţionare pentru a ne îmbunătăţi modul de gândire şi deciziile pe care le luăm.

 
  • Apopi Ioana
    Printesa si cersetoare
    5
    368