Afiseaza creatiile participante la concurs
31 aprecieri
451 vizualizari
Sima Paula Iuliana
Prințesă și cerșetoare - recenzie
Clasa: a 8-a
Data postarii: 12.11.2016
 

Printesă și Cerșetoare - recenzie

                                         

       Voi începe această recenzie prin a mărturisi că romanul ,,Prințesă și cerșetoare’’, scris de Delphine de Vigan, te ține cu sufletul la gură, datorită faptului că Lou este tipul de fată care te face să vrei să o urmezi din pagină în pagină pentru a-i cunoaște povestea. Are meritul de a prezenta nu numai o poveste de prietenie duioasă, ci și de a ne pune față în față cu niște probleme de zi cu zi la care nu găsim răspunsuri. Eroina abordează anumite subiecte din perspective la care nu ne-am fi așteptat. Înainte de a o citi, așteptați-vă la o poveste de prietenie, și de viață mai bună decât restul. Acum că v-am explicat cum stă teaba cu cartea, să trecem la recenzie:

 1.       Sentimentele mele în legatură cu cartea:

      Sinceră sa fiu, declar că această carte a fost fantastică încă de la primele pagini. Mi-a plăcut și mă bucur că am citit-o. Am avut o stare proastă toata seara când am terminat-o și nu puteam accepta că s-a întâmplat atât de repede, dar nici felul în care s-a terminat. Am avut senzația aia, cum că vrei să te apuci din nou de ea de la capăt. Am citit-o în 2 zile, în camera mea, ore după ore, cu sufletul la gură. Știu că această carte are și puncte minus, dar nu prea m-au interest

       2.       Povestea/intriga:

       Povestea dintre cele două fete, Lou si No, este una fascinantă, fiindcă aparțin unor vieți total diferite. Totul începe când profesorul Martin îi cere lui Lou să își aleagă subiectul pentru prezentarea viitoare. Cu această ocazie, aflăm că acestei fete cu un IQ mai mare decât media îi era groază de a vorbi în public. Cu toate acestea, trebuia să numească o temă, așa că, amintindu-și de fata care cerșea la metrou, a spus că va vorbi despre oamenii străzii. Astfel, s-a văzut pusă în situația de a socializa cu aceasta. O invită la cafea și observă că nu îi place să povestească despre ea, ci doar despre ceea ce a văzut la alții. După prezentare, Lou nu a mai dat de No un timp. Chiar de acest lucru îi era frică, să nu o piardă. Dar a găsit-o în final la cantina săracilor, arătând ridicol. După ce se cunosc mai bine, Lou le cere permisiunea părintilor de a o aduce pe No acasă, până când va fi capabilă să se întrețină. Membrul cel nou al familiei părea să îi facă bine chiar și mamei lui Lou, care părea să nu mai trăiască din momentul în care i-a murit cel de-al doilea copil. Toate mergeau bine, până când cerșetoarea a început să fie dependentă de alcool, intrând în depresie. Părinții lui Lou nu au mai putut să o țină, așa că a luat-o Lucas, colegul lui Lou de la școală. Când a plecat și de la băiat, Lou s-a gândit să plece cu ea în Irlanda la Loïc, iubitul cerșetoarei. Însă, când No s-a dus să ia bilete, a lăsat-o pe Lou în gară și nu s-a mai întors, iar viața ei a revenit la normal.

             3. Scene și acțiune:

             Scenele care mi-au atras atenția au fost cele în care Lou analiza, introspectiv, lucrurile care se întâmplau la școală și modul în care trecea brusc la întâlnirile cu No. Prințesa, așa cum o numește Lucas, avea o maturitate care o făcea să se gândească des la existența umană, însă și o timiditate care o făcea să uite tot ce avea de gând să spună atunci când intra în contact cu cineva. Acțiunea este captivantă, presarată cu scene interesante, dialoguri triste, dar și unele amuzante și detalii care te fac să întorci pagina, să le mai treci încă o dată prin filtrul gândirii și să le notezi.

             4. Personaje:

            Lou, o copilă de 13 ani cu un IQ de 160, cu o mama depresivă mai ales de când și-a pierdut al doilea copil, Thaïs. Pentru că nu se regăsea în felul de a fi al colegilor și nu se putea adapta în colectiv, prințesa nu avea prieteni, ci doar pe Lucas, de care s-a îndrăgostit. Tatăl lui Lou, nevoit să preia toate sarcinile casnice, apare ca omul care pozează, cel puțin așa gândește fata, în familia perfectă.

            No, o adolescentă de 18 ani, cerșetoarea de la metrou, fuma și consuma mult alcool. Având o mamă care nu o iubea deloc, fata este nevoită să doarmă sub cerul liber chiar și iarna sau să caute seară de seară o farfurie de mâncare. 

            Lucas, rebelul și băiatul cool din clasă, trăia singur într-un apartament, deoarece tatăl lui stă în Brazilia, iar mama lui locuiește la Neully, care mai vine în weekend să îl viziteze, din când în când, la el. Deși are capacitate intelectuală, a rămas repetent, la vârsta de 17 ani fiind tot în clasa a 10-a.

            5. Substraturi/mesaje:

           Dincolo de diferența uriașă dintre cele două lumi în care se află cele două fete și de antiteza în care sunt puse, prietenia acestora oferă o lecție importantă de viață. Sufletele se pot potrivi indiferent de cât de mare este discrepanța fizică, aparentă. Pe cele două cred că le-a apropiat suferința și faptul că, în lumile din care făceau parte, nu erau înțelese de ceilalți.

           6. Scrisul autoarei:

           Autoarea Delphine de Vigan atrage cititorii prin tehnica de jurnal folosită. Astfel, de-a lungul romanului, întâlnim diverse trimiteri la situații de actualitate, branduri cunoscute de adolescenți. Pe scurt, transpune în scris ceea ce gândesc majoritatea copiilor aflați la această vârstă.

           7. Sfârșitul:

           Finalul cărții este un amalgam de sentimente triste, dar și plăcute: No o lasă baltă pe Lou, iar Lucas se va muta cu mama lui, nu înainte însă de a o săruta pe Lou, îndeplinindu-i astfel visul. Profesorul Marin iese la pensie, singurul profesor individualizat din roman, care are impact asupra tuturor elevilor.

           8. Puncte minus:

 • ·        Certurile dintre No și Lou
 • ·        Certurile dintre Lucas și No
 • ·        Certurile dintre Lou și tatăl ei
 • ·        Momentul când No a lăsat-o baltă pe Lou
 • ·        Când No suferea din pricina mamei sale
 •          Moartea surorii lui Lou 

           9. Puncte forte:

 • ·        Personajele bine construite și individualizate
 • ·        Prietenia dintre No și Lou
 • ·        Faptul că părinții au sprijinit-o pe Lou
 • ·        Dragostea dintre Lucas și Lou

           10. Concluzia:

           Recomand acest roman-jurnal cu o mare căldura! Este o lectură ușoară, iar Lou nu o să vă lase până când nu-i aflați povestea. Când am terminat-o, am fost foarte fericită că am avut ocazia să aflu o altă poveste de viață. Sper să încercați să citiți această carte, merită!

 
 • Sima Paula Iuliana
  Prințesă și cerșetoare - recenzie
  31
  451