Afiseaza creatiile participante la concurs
2 aprecieri
544 vizualizari
THEODORA ANA MARIA Baciu-Misoaga
Napoleon Bonaparte
Clasa: a 4-a
Data postarii: 12.03.2016
 

Napoleon Bonaparte (1769 – 1821)

 

            S-a nãscut la 15 august 1769, în Ajaccio în Corsica. În familie era poreclit “Nabulio”. Afost al doilea dintre cei 7 copii ai familiei Buonaparte. Se numea inițial Napoleone di Buonaparte, dupã numele unui unchi care fusese omorât în timp ce lupta împotriva francezilor, însă mai târziu a adoptat numele de Napoléon Bonaparte, nume ce suna mai bine în limba franceză. Tatãl sãu. Carlo Buonaparte era avocat dar educatia sa a fost influentatã cel mai mult de mama sa Letizia Romalino. Ea l-a educat pe micul “Nabulio”  prin disciplinã fermã. Provenind dintr-o familie de nobili a avut parte de educatie deosebitã. A început ca elev la o școală teologică din Autun pentru a învăța limba francezã, iar în mai a fost admis la academia militară de la Brienne-le-Château (avea 9 ani). Vorbea cu un accent corsican pronunțat și nu a învățat niciodată să scrie corect. Napoleon era tachinat de colegi din cauza accentului său si acest lucru l-a determinat sã învete mai mult .Un examinator a observat că Napoleon avea un deosebit talent pentru  matematică dar avea cunoștințe destul de bune si despre istorie și geografie. După ce și-a terminat studiile la Brienne, Napoleon a fost admis la École Militaire, o școală militară de elită din Paris unde s-a specializat pe profilul de ofițer de artilerie; impresionant este şi faptul că a absolvit academia militară cu cinci ani mai devreme decât majoritatea, la vârsta de doar 16 ani; a trebuit să termine cursurile de mai devreme, deoarece moartea tatălui său îi redusese veniturile. Asa se face cã la doar 24 de ani este promovat ca general brigadier.

 A fost cãsãtorit cu Josefina, femeia pe care Napoleon a iubit-o cel mai mult. La început Josefina era infidelă soțului si Napoleon a început și el sa aibă numeroase aventuri. În timpul campaniei din Polonia s-a îndrăgostit de Maria Walewska. Maria i-a dăruit un copil, faimosul Alexandru Walevski de mai târziu. Din cauză că Josefina era sterilă, în anul1809, Napoleon a fost nevoit să se despartă de ea. S-a recăsătorit cu Maria-Luiza, arhiducesă de Austria si au avut un singur copil, Napoleon Charles Joseph Francois, care a murit fără să domnească vreodată.

           Pe 02 decembrie 1804 senatul francez l-a proclamat pe Napoleon împărat al francezilor, printr-un senatus-consultus .

          Încoronat în Catedrala Notre-Dame din Paris, în prezența papei Pius al VII-lea, el a spus cuvintele: „Imperiul înseamnă pace”.

          Ca împărat a consolidat si initiat multe reforme ale Revolutiei Franceze;a fost unul dintre cei mai buni conducãtori militari din istorie si a cucerit o mare parte din teritoriul Europei . Dar conducerea sa a dus si la un lung șir de războaie cu Anglia și cu monarhiile absolutiste (Rusia, Austria, Prusia). Aceste lupte au fost cauzate de  rivalitatea dintre burghezia franceză și cea engleză pentru supremație economicã, dorința monarhilor europeni de-a opri accesiunea lui Napoleon, ambiția lui Napoleon de a stăpâni întreaga lume.Cu o armată mare, Napoleon a reușit să obțină multe victorii asupra Austriei în 1805, prin Bătălia de la Austerlitz și asupra Prusiei în 1806.

 Napoleon Bonaparte  s-a remarcat fata de alti oameni importanti ai istoriei prin calitătile sale de militar dar si prin puterea de munca iesită din comun, o memorie fantastică si o inteligentă neobisnuită. Dormea trei ore pe noapte, fiind capabil ca, în toiul celei mai aprige bătălii, să atipească vreme de 10 minute, pentru ca mai apoi, sã ia deciziile cele mai potrivite. Victoriile de la Arcole (1796), Rivoli (1797), Abukir (1799), Marengo (1800), Austerlitz (1805), Friedland (1807), Wagram (1809), Montmirail (1814) rămân niste capodopere de artă militară, prin viteza de executie, stiinta concentrării unor forte superioare în locul si la momentul potrivit, precum si prin capacitatea împăratului de a-si mobiliza si motiva soldatii. Napoleon cunostea pe de rost numele a mii de militari, îngrijindu-se tot timpul de hrana si cazarea lor. Le cerea eforturi supraomenesti atât generalilor săi, cât si simplilor ostasi, dar îi răsplătea pe măsură. Devotamentul armatei fată de el a rămas neschimbat ,chiar daca maresalii l-au trădat, în schimb calitatea soldatilor a scăzut constant, din cauza pierderilor suferite în nenumaratele rãzboaie purtate. Campaniile anilor 1814 si 1815 au fost duse cu tineri recruti, entuziasti dar lipsiti de experienta si vigoarea veteranilor. Puterea lui de muncã l-a ajutat sã rezolve toate problemele de care s-a ocupat: înfiintarea Bãncii Frantei (1800), concordatul cu Vaticanul (1801), crearea ordinului Legiunii de Onoare (1802), reforma administratiei si introducerea institutiei prefectilor (1802), reforma sistemului educational si crearea liceelor (1802), dar mai ales Codul Civil (1804) care îi poartã numele si care a rãmas în vigoare pânã în zilele noastre. În toate noile regate create de împarat, Codul Napoleonian a fost impus ca lege, iobagia si feudalismul fiind abolite si impusã libertatea religiei (exceptie fãcea numai Spania ).Fiecare stat a adoptat o constitutie care dãdea dreptul la vot universal pentru bãrbati, instituia un parlament si continea o listã de drepturi civile. A fost impus sistemul administrativ si judiciar francez si s-au creat scoli publice gratuite. Învãtãmantul superior a fost deschis tuturor celor calificati fãrã a se face discriminãri de clasã socialã sau religie. Fiecare stat avea o academie sau o institutie pentru promovarea artelor si stiintelor. Numai dupã cãderea lui Napoleon, oamenii de rând din Europa, asupriti de guvernarea sa prin taxe de rãzboi si campanii militare au apreciat în întregime beneficiile pe care le obtinuserã. 

          Singura putere continentală care îi stătea în cale era Rusia. Cu aceasta a încheiat un acord în 1807 prin care Europa era împărțită între împăratul Franței și țarul Rusiei, Alexandru I. Astfel, în anul 1812, Napoleon face o încercare dezastruoasă de a invada Rusia, în care este învins. Astfel a început căderea lui. În Bătălia de la Leipzig din 1813, Napoleon este înfrânt de către cele cinci națiuni. Este obligat să abdice și este exilat în insula Elba, în anul 1814.

           Napoleon Bonaparte a dcedat la 5 mai 1821,în Insula Sfânta Elena. Cu toate cã a vrut să fie îngropat pe malurile Senei, fost îngropat cu ceilalți lideri militari francezi Domul Invalizilor din Paris.

           Napoleon a fost un om care ducea totul la bun sfârșit, foarte ambițios și niciodată satisfăcut. Napoleon a fost un dictator și a crezut în conducerea oamenilor prin ordine.

Curiozitãti despre Napoleon

         - Înainte ca Napoleon să vină la putere, în toată Europa oamenii călăreau pe partea stângă adrumului pentru că astfel puteau să ţină mâna dreaptă pe sabie si puteau să atace direct în caz de pericol. Pentru că împăratul considera că acesta era un mod învechit de a lupta, a decis să schimbe sensul de a călători de pe partea stângă pe partea dreaptă a drumului, pentru a-şi surprinde inamicii. Acest mod de a călători s-a răspândit în toate ţările cucerite. Doar Marea Britanie, ce nu a fost niciodată cucerită, încă mai conduce pe partea stângă a drumului.

          - Lui Napoleon ii era foarte frica de pisici.
         - Pe timpul domniei lu Napoleon era ilegal sa se denumeasca un porc Napoleon.
         - Uneori el se deghiza ca un cerșetor și rătăcea pe străzile din Paris pentru a întreba despre nivelul lui de popularitate.
         - Nume le nevestei lui era Rose Marie Josephe Tasher de Pagerie. Cum lui Napoleon nu-i plăcea numele, a fost apoi redenumita Josephine.
         - Masa lui preferata era pui Marengo.

          - Napoleon a avut o memorie fotografică extraordinară astfel că el isi putea aminti multe detalii pe o hartă.

         - La cererea lui Napoleon Nicholas Appert a inventat conserva, ceea ce a ajutat trupele sa nu mai sufere din cauza lipsei de hranã când erau departe de casã, iar omul de stiintã Nicholas Conte a gãsit ca solutie pentru scris, atunci când împãratul era pe front, creionul. Si în ziua de astãzi se fabrica dupã acelasi principu, cãrbune învelit în lemn. 

       -   În timpul Revolutiei Franceze a fost inventatã ghilotina, instrument de executie.

        -„Moet et Chandon” este sampania pe care Napoleon obisnuia sã o bea.Napoleon a împrumutat numele sãu unui coniac de cea mai bunã calitate. În afarã de coniac, aprecia în mod deosebit sampania. Înainte de a merge la rãzboi, obisnuia sã îl viziteze pe Jean Remi Moet, care avea o podgorie în regiunea Champagne. Aici, avea obiceiul de a bea un pahar pentru noroc, fiind un om superstitios. Aceastã podgorie pe care Napoleon o vizita este renumitã pentru vinul „Dom Perignon„.

        - pe 24 decembrie 1800, fortele contrarevolutionare au comis un atentat asupra lui Napoleon. Au declansat o bombã pe o stradã din apropierea Operei, îin timp ce trãsura lui Napoleon trecea.În urma atacului, au murit 22 de oameni, 56 au fost rãniti, iar Napoleon abia a scãpat cu viatã.

        - Napoleon era cunoscut drept un „soarece de bibleoteca”, un lucru neobisnuit pentru un militar de carierã.Era renumit pentru pasiunea sa pentru citit si avea cate o bibleotecã în fiecare dintre resedintele

sale, fiecare continând exact aceleasi cãrti, astfel încât putea oricând sã continue o carte începutã. Îi plãceau în special cãrtile despre istorie si topografie.

         - Cauza oficialã a mortii sale a fost cancerul la stomac, însã în urma unor analize recente ale unor fire de pãr, s-au descoperit urme de arsenic.Arsenicul se foloseste încã de pe vremea Romei antice drept o otravã extrem de puternicã si eficientã.Inmod normal, victimele mor la cateva ore dupa ce intra in contact cu otrava.

         - Marele Napoleon Bonaparte ar fi putut câştiga Bătălia de la Waterloo dacă ar fi atacat mai devreme în acea zi, dar acesta s-a văzut nevoit să întârzie atacul deoarece în acea dimineaţă suferea foarte tare din cauza hemoroizilor. Nu mulţi oameni ştiau aceasta despre el din moment ce în acele zile hemoroizii erau consideraţi ca fiind ceva dezgustător despre care nu se discuta deschis.

         -  Arcul de Triumf din Paris a fost construit in onoarea victoriilor lui Napoleon.Arcul de Triumf este un monument situat în Place de l’Étoile, în vestul bulevardului Champs-Élysées. Comandat de Napoleon Bonaparte în 1806, a fost înălțat în secolul XIX și terminat în 1836. Este înălt de 50 de metri si are patru statui, câte una pe fiecare stâlp.Pe zidurile interioare sunt înscrişi cei 558 de generali ai Imperiului,iar numele celor care au murit în luptă sunt subliniate.

           – A treia Simfonie a lui Beethoven a fost compusa in onoarea lui Napoleon.Beethoven avea un respect profund pentru omul care fusese capabil sa unifice pentru prima datã, sub conducerea sa, Franta, apoi toatã Europa. Initial, si-a numit Simfonia a III-a „Simfonia lui Napoleon„, desi dorea ca aceasta sã fie dedicatã eroilor în general. Însã, pe 18 mai 1804, Beethoven a fost foarte surprins când Napoleon a devenit îimparatul Frantei.Având o gândire liberalã, considera cã Europa trebuie eliberatã de regimurile imperiale si si-a schimbat pãrerea despre Napoleon, considerându-l apoi doar un om avid de putere.„Nu este mai mult decat un om obisnuit, care are foarte multa putere„. Dezamãgit, Beethoven, a rupt simfonia pe care o compusese în onoarea lui. I-aschimbat ulterior numele in „Eroica„.

           - Printre planurile de consolidare a Parisului, gândite de Napoleon, se gãseste si extinderea muzeului Luvru.Datoritã lui, muzeul este acum capabil sa adaposteascã numeroase opere de artã.

           – A existat doar un singur om care l-a învins de mai multe ori. Era Horatio Nelson, un amiral britanic cu un singur ochi si un singur brat, ce a reuşit să se impună împotriva lui Napolen în două bătălii, Bătălia de pe Nil şi Bătălia de la strâmtoarea Trafalgar. Ambele au fost lupte pe mare.

           - Cu toate că Napoleon era foarte bun la jocurile războiului, nu era un bun jucător de şah. Asa se face ca în timpul campaniei de la Wagram, s-a oprit pentru puţin timp la Schonbrunn. Acolo a jucat o partidă de şah împotriva unui automat care l-a bătut foarte uşor. Automatul era creat de inginerul austriac Von Kempelen.  În 1834 s-a descoperit că în automatul respectiv juca un om mic  de înăltime, care era ajutat de un sistem complicat de oglinzi. Napoleon a murit fără să ştie că nu a fost bătut de o maşinărie, ci de un om adevărat.

         - Se crede cã Napoleon a murit din cauza cancerului la stomac dar există multe dubii în legătura cu aceasta. În casa în care fusese exilat, pe insula Sfânta Elena, pereţii erau vopsiţi cu arsenic si de aceea se crede că ar fi inhalat constant această substantă. Alţii cred că ar fi fost otrăvit cu calomel, un drog care în combinaţie cu migdalele poate devini mortal. Cu toate acestea, câteva şuviţe din părul său au fost analizate chimic şi asa s-a descoperit un nivel foarte ridicat de arsenic. Altă teorie susţine că ar fi fost ucis prin otrăvire şi aceasta ar fi făcut-o persoane apropiate lui.

 Theodora Baciu-Misoaga

 
  • THEODORA ANA MARIA Baciu-Misoaga
    Napoleon Bonaparte
    2
    544