Afiseaza creatiile participante la concurs
1 aprecieri
534 vizualizari
szabina karola szekely
ceremonia ceaiului in japonia
Clasa: a 7-a
Data postarii: 22.10.2014
 

 

  Ceremonia ceaiului (chanoyuchadō sau sadō in japoneza) este un ritual traditional influentat de Budismul Zen prin care ceaiul verde matcha — sau „roua pretioasa lichida” — este preparat intr-o maniera ceremonioasa de catre o persoana initiata si servit unui grup mic de oaspeti intr-o atmosfera linistita. In esenta sa, ceremonia ceaiului reprezinta expresia sintetica a aspectelor fundamentale ale culturii japoneze.

  Numele de chanoyu este cunoscut ca avand semnificatia de „ceremonia japoneza a ceaiului”, desi tradus exact inseamna, de fapt, apa fierbinte pentru ceai.

  In cultura japoneza, orice forma de arta este descrisa ca o „cale” spirituala. In acest sens intalnim „calea florilor” (ikebana), „calea caligrafiei” (shodo), „calea poeziei” (haiku), „calea sabiei” (kendo) etc. Corespondentul pentru chanoyu este chado („calea ceaiului”), aceasta reprezentand calea spirituala a ceremoniei ceaiului.

 

  Ceremonia ceaiului a jucat un rol important in viata culturala si artistica a Japoniei timp de mai bine de 400 de ani. Aceasta arta este mai mult decat o ceremonie a ceaiului, este un mod de disciplinare a sufletului omenesc. Esenta ceremonialului este de natura spirituala si presupune o anumita stare sufleteasca din partea participantilor. Cei ce se aduna sa ia parte la ceremonial trebuie sa lase afara toate necazurile si grijile vietii cotidiene inainte de a intra inchashitsu pentru a petrece clipe de liniste intr-o atmosfera calma.

  Ceremonia ceaiului reprezinta prepararea si servirea ceaiului verde sub forma de pudra in prezenta oaspetilor, conform unui ritual specific. O ceremonie completa include kaiseki sau chakaiseki , (servirea unui aperitiv) si servirea de doua ori a ceaiului (koicha si usucha). Aceasta dureaza aproximativ patru ore, timp in care gazda face tot ce-i sta in putinta pentru a crea oaspetilor un  confort estetic, intelectual si psihic deosebit. Pentru aceasta, gazda poate petrece perioade foarte indelungate nu numai insusindu-si procedurile de

servire a ceaiului in fata oaspetilor, dar si invatand sa aprecieze arta, mestesugurile, poezia, caligrafia, aranjamentele florale, ingrijirea gradinilor, in acelasi timp dobandind gratie si sensibilitate pentru nevoile celorlalti.
 
 
  • szabina karola szekely
    ceremonia ceaiului in japonia
    1
    534