Afiseaza creatiile participante la concurs
2 aprecieri
586 vizualizari
David Szabo
Inventarea Tiparului
Clasa: a 7-a
Data postarii: 22.10.2014
 
Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg (n. 1398 – d. 3 februarie, 1468) a fost un metalurgist si inventator german, renumit pentru contributia sa remarcabila la tehnologia tiparului.

 

Este creditat cu inventarea unui nou tip de presa tipografica ce folosea, pentru prima data in Europa, litere mobile, cu crearea aliajului folosit pentru acest tip de matrite si cu realizarea unei intregi serii de cerneluri pe baza de uleiuri. 
Originea primelor prese ale lui Gutenberg este neclara, mai multi autori considerand presele sale initiale drept adaptari ale preselor mai vechi deja existente. Conform impactului avut, inventarea de catre Gutenberg a presei cu litere mobile in Europa reprezenta o substantiala imbunatatire a presei fixe, care era deja utilizata. Combinand aceste elemente intr-un sistem de productie, inventia sa a permis tiparirea rapida a materialelor scrise si o explozie a informatiei in Europa renascentista.

Vezi si Lee De Forest, inventatorul triodei cu vid 

 

Gutenberg s-a nascut in orasul german Mainz, fiul unui negustor numit Friele Gensfleisch zur Laden, care a adoptat numele de familie "zum Gutenberg" dupa numele cartierului in care se mutase familia sa. Gutenberg s-a nascut intr-o familie de patricieni bogati, care aveau o genealogie datata pana in secolul al treisprezecelea. Parintii sai erau aurari si bateau moneda.

 

Presa fixa in care foile de hartie erau presate de blocuri de lemn in care fusesera gravate textul si/sau ilustratiile, a aparut pentru prima oara in China, si a fost folosita in Asia de Est cu mult timp inaintea lui Gutenberg. Pana in secolele al XII-lea si al XIII-lea, numeroase biblioteci chineze contineau zeci de mii de carti tiparite. Coreenii si chinezii cunosteau tiparul cu litere mobile, dar din cauza complexitatii sistemului de scriere folosit, tiparul cu litere mobile nu a fost atat de utilizat ca in Europa Renasterii.

 

Nu se stie daca Gutenberg cunostea aceste tehnici sau le-a reinventat independent.

Vezi si George Eastman, inventatorul suportului fotosensibil flexibil 

 

Gutenberg a introdus in mod sigur metode eficiente pentru producerea in masa a cartilor, ducand la o crestere masiva a numarului de texte scrise in Europa — in mare parte datorita popularitatii Bibliei lui Gutenberg, prima sa lucrare produsa in masa, incepand cu 23 februarie 1455. Totusi Gutenberg nu a avut talent la afaceri, si nu a obtinut profituri substantiale din inventia sa.

 

Gutenberg a inceput experimentele cu tipografia din metal dupa ce s-a mutat din orasul natal Mainz la Strasburg (pe atunci oras german, astazi in Franta) - in jurul anului 1430. Stiind ca tiparul cu blocuri de lemn implica mult timp si cheltuiala, deoarece fiecare matrita, de marimea unei pagini, trebuia gravata de mana separat si nu avea mare durabilitate, Gutenberg a tras concluzia ca blocurile metalice puteau fi produse mult mai repede, prin combinarea unor matrite mici si refolosibile pentru fiecare litera in parte.
 
  • David Szabo
    Inventarea Tiparului
    2
    586